De ce nu s-a construit un dig la Săuceşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de reparaţii ale digului de peste Siret au fost doar pentru ridicarea vechiului dig cu 20 de centimetri. Directorul tehnic al Administraţiei Bazinale Siret recunoaşte că singura soluţie pentru ca cei 4.000 de locuitori ai comunei să scape de inundaţii este ridicarea unui dig de 18 kilometri.

Ridicarea digului de la Săuceşti a fost de la bun început o lucrare de ochii lumii. După inundaţiile din vara anului 2008, Guvernul României a dat trei hotărâri prin care s-a alocat, doar pentru repararea şi înălţarea digului de la Săuceşti, suma de 538 de mii de lei. Emil Vamanu, directorul Administraţiei Bazinale Siret (ABS), afirmă că lucrările de înălţare a digului au fost doar de 159 de mii de lei, restul de 379 de mii de lei au fost returnaţi înapoi la bugetul de stat.

Lucrări ieftine

„Noi am făcut în 2006 lucrări de reparare a vechiului dig, care era construit în 1975. În 2006 nu au fost inundaţii foarte mari, însă noi am făcut lucrări de 890 de mii de lei. În 2008, am mai băgat în consolidarea digului alte 159 de mii de lei", a explicat Emil Vamanu, directorul tehnic al ABS.

El afirmă că lucrările din 2008 au fost doar de înălţare cu 20 de centimetri, deoarece aşa era prevăzut în proiectul realizat de proiectanţii în lucrări hidrotehnice de la acea vreme. Restul banilor, 379 de mii de lei, au fost returnaţi la bugetul de stat deoarece localnicii nu au fost de acord cu exproprierea terenurilor pe unde urma să fie făcut un cot al digului.

„Atunci au fost probleme. Localnicii nu au fost de acord cu micşorarea terenurilor lor pentru construirea unui cot al digului. Nu am avut cadrul legal, aşa că am dat banii înapoi", a mai adăugat Vamanu.

El mai afirmă că valoarea lucrărilor nu este una foarte ridicată, deşi costurile de transport şi motorină cu care funcţionează utilajele sunt ridicate. „Sumele poate par mari, însă vă zic eu că nu sunt. Trebuia cărată multă argilă de acolo, că aşa era terenul", a mai spus directorul Vamanu.

Recepţia, refuzată

Sătenii din Săuceşti îşi amintesc cum, în urmă cu doi ani, lucrările de reconstrucţie a digului au fost făcute în bătaie de joc. „Au venit trei maşini de nisip şi prundiş şi au împrăştiat materialele astea cu lopata. Asta a fost tot digul. Asta a fost marea lucrare de îndiguire de la Săuceşti", a povestit Sorin Terente, localnic din comună. Primarul a refuzat să semneze recepţia lucrării Viorel Savin, fostul primar al comunei Săuceşti, spune că la terminarea lucrărilor din 2006 a refuzat să semneze recepţia lucrării de ridicare a digului.

„Când m-am dus să semnez recepţia lucrării am găsit un dig de 20 de centimetri. Practic era înalt cât drumul. Nu era bun de nimic. Am refuzat să o semnez. Am semnat totuşi, cu obiecţia că digul mai trebuie ridicat, că nu face faţă unei viituri. Dar cu menţiunea aia am rămas, că nu s-au mai întors să facă vreo lucrare", a afirmat Savin.

Bani pentru baza sportivă

Chiar dacă nu există dig, la capătul comunei Schineni se ridică o bază sportivă pentru echipa de fotbal Siretu Săuceşti. Lucrarea, în valoare de aproape 600 de mii de lei, a fost finanţată cu bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi a Turismului, condus de Elena Udrea. Baza sportivă construită pentru echipa de fotbal Siretu Săuceşti are nocturnă, tribune, vestiare şi duşuri. Lucrările au început în toamna anului trecut, iar întreaga construcţie va fi dată în folosinţă în toamna acestui an.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite