Primari, patroni şi directori, pe lista şpăgarilor de la Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Antica(stânga )primarul comunei Prăjeşti, Laurenţiu Neghină, om de afaceri, mituitor şi Constantin Năstac,intermediar
Eugen Antica(stânga )primarul comunei Prăjeşti, Laurenţiu Neghină, om de afaceri, mituitor şi Constantin Năstac,intermediar

Învinuiţii admit că au dat bani, dar numai pentru protocol. Procurorii au reuşit să refacă traseul banilor plătiţi în vară la Podu Turcului, judeţul Bacău, pentru promovarea examenului de Bacalaureat.

În dosarul „Şpagă la Bac" de la Grupul Şcolar „Alexandru Vlahuţă" din Podu Turcului, procurorii au regăsit, printre cei 95 de învinuiţi, potentaţi din mediul de afaceri local sau şefi din administraţie.

Citiţi şi:

Lista persoanelor acuzate că au dat și au luat șpagă la bacalaureatul de la Podu Turcului

Peste 200 de demnitari şi consilieri au locuinţe de protocol de la stat

Pe lângă Dumitru Ţopa, directorul şcolii, Doina Antohe, adjuncta, şi Tatiana Moraru, secretara şcolii, în cârdăşie au intrat foşti inspectori şcolari, primari de comune, oameni de afaceri sau directori de la şcoli generale din judeţ. Eugen Antica, primarul comunei băcăuane Prăjeşti, este unul dintre cei învinuiţi de procurori.

Edilul ar fi dat şpagă 2.000 de lei conducerii şcolii din Podu Turcului pentru a promova examenul de Bacalaureat cu brio. Cu toate acestea, el s-a văzut ultimul pe lista respinşilor, cu note de 1,30 la matematică, 3,40 la geografie şi 6,80 la limba română. „Eu am dat 2.000 de lei cuiva din conducerea şcolii, dar am crezut că suma aceasta reprezintă bani de protocol. Unii au dat mai mult, alţii mai puţin. Fiecare cât a avut, după posibilităţi", a declarat edilul din Prăjeşti.

„Era doar o sponsorizare"

Un alt nume prezent pe lista acuzaţilor de dare de mită este Laurenţiu Neghină, om de afaceri din Oneşti şi lider politic local în ultimii doi ani. Deţine mai multe magazine în centrul municipiului Oneşti, un post de radio şi un ziar local. Recunoaşte că a dat tot 2.000 de lei cu doar câteva zile înainte de examenul de Bacalaureat, dar susţine că nu‑şi mai aduce aminte numele persoanei care a „încasat" banii.

„Eu n-am dat şpagă, ci doar am sponsorizat liceul cu nişte bani. Gesturi de acestea am făcut mereu la mai multe şcoli din judeţ. Eram pe fugă şi contractul de sponsorizare urma să îl semnez după examen", a afirmat Neghină. 

Faţă-n faţă

Constantin Năstac, profesor de biologie la Colegiul „Gh. Vrănceanu", până anul trecut inspector de resurse umane responsabil de activitatea şcolilor din zona Podu Turcului, este acuzat de procurorii Anticorupţie că a fost unul dintre intermediarii obţinerii diplomelor de Bac.
El este învinuit că a încasat 800 de euro de la un candidat pentru a-i pune o vorbă bună la conducerea liceului.

„Nu am fost implicat în organizarea Bacalaureatului. Nici măcar n-am fost chemat la audieri. E o minciună. Nu sunt învinuit de nimic!", a afirmat hotărât fostul inspector. El a mai fost implicat într-un scandal de presă în urmă cu un an deoarece a refuzat să elibereze postul de dascăl chiar dacă avea vârsta de pensionare.

„Nu şpagă, ci diurnă!"

David Spiru, directorul şcolii din comuna băcăuană Stănişeşti, este acuzat că, în calitate de supraveghetor la examenul de limbă română, a luat mită 2.100 de lei de la secretara şcolii pentru a ignora hârtiile cu rezolvările tezelor pe care toţi candidaţii le aveau pe bănci.

Cu toate că ofiţerii DGA i-au găsit banii în buzunar, el a replicat că suma reprezintă diurna pentru cei 21 de colegi de la Stănişeşti. „Eram pe hol. A venit secretara şcolii şi mi-a băgat rapid banii în buzunar. Mi-a zis că e diurna pentru toţi colegii mei de la Stănişeşti, care supravegheau acum la Bacalaureat. Eu chiar am crezut", se apără directorul Spiru.

„N-am primit niciun ban"

Marin Barbu, fostul director al şcolii din comuna băcăuană Răchitoasa, este acuzat că a luat şpagă 1.100 de lei tot pentru a se face că nu-i vede pe candidaţii care transcriau răspunsurile de pe fiţuici. În schimb, el afirmă că e nevinovat. „Eu n-am primit niciun ban. Eram cu buzunarele goale când au descins cei de la DNA şi DGA. Cine a declarat că mi-a dat bani, acela a minţit. Eu sunt curat", susţine fostul director de şcoală.

Număr-record de acuzaţi

Procurorii DNA şi ofiţerii DGA afirmă că la dosarul „Şpagă la Bac" s-a lucrat aproape un an. Cazul se află acum pe masa judecătorilor de la Tribunalul Bacău şi primul termen va fi pe 11 ianuarie 2011. „Este cel mai mare dosar din istoria Tribunalului Bacău ca număr de inculpaţi. Procesul se va întinde pe o perioadă mare de timp deoarece este un număr foarte mare de martori care trebuie audiaţi", a declarat Maria Oboroceanu, purtător de cuvânt al Tribunalului Bacău.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite