Cătuşe pentru şpăgarii de la Bac / Şi elevii care au dat mită riscă puşcăria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii din Podu Turcului, care au fost prinşi cu plicuri pline cu bani de la elevi, au fost arestaţi. Directorul Dumitru Ţopa şi directorul adjunct Doina Antohi sunt acuzaţi de luare de mită şi riscă să nu mai predea niciodată.

Directorii liceului băcăuan „Alexandru Vlahuţă" vor petrece cel puţin următoarele 29 de zile după gratii, sub acuzaţia de luare de mită, potrivit deciziei judecătorilor.

CITEŞTE ŞI

"Operaţiunea Maria”: Cinci elevi de liceu au fost arestaţi pentru trafic de droguri. Ei îşi găseau clienţii pe internet

Cei doi profesori şi secretara liceului ar fi cerut bani pentru a favoriza mai mulţi elevi seralişti care doreau să obţină note mari la Bacalaureat. Potrivit procurorilor, cei trei ar fi primit sume importante în plicuri marcate cu numele unor profesori examinatori din comisia de Bac. Surse juridice relatează că ar fi vorba despre mai multe plicuri.

În urma percheziţiei făcute în umră cu două zile de ofiţerii de poliţie la instituţia şcolară s-au găsit în bibliotecă peste 150.000 de lei. Alte plicuri şi sume de bani au fost găsite la vila directorului Dumitru Ţopa şi la farmacia unei rude a directoarei adjuncte, Doina Antohi.

Aceleaşi surse afirmă că directorul adjunct Antohi ar fi avut asupra sa, ascunşi în lenjerie, încă 600 de lei. Banii erau inscripţionaţi cu „mită" şi făceau parte din pachetul de 2.000 de lei pe care anchetatorii îi marcaseră pentru realizarea flagrantului. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că vor reacţiona dur dacă acuzaţiile de la Podu Turcului se confirmă în justiţie.

„Dacă se dovedeşte că acuzaţiile DNA sunt adevărate, le vom desface contractele de muncă", a precizat secretarul de stat Liliana Preoteasa. 

13 elevi cercetaţi pentru dare de mită

În dosar mai sunt cercetaţi şi 13 absolvenţi ai şcolii. Ei sunt bănuiţi că ar fi dat şpagă comisiei de examinare. Surse apropiate anchetei afirmă că numărul celor care ar fi încercat să îşi cumpere diploma ar putea fi şi mai mare şi nu ar fi exclus ca ancheta să se extindă şi la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău.

„Ştim că sunt probleme la liceul de la Podu Turcului, dar nu ne putem pronunţa deocamdată. Lăsăm DNA-ul să îşi facă ancheta", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului, Claudia Merticaru. O parte dintre elevii liceului au luat deja legătura cu avocaţii, care afirmă că în dosar nu sunt probe concludente.

Şi elevii riscă să ajungă la închisoare

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a explicat pentru „Adevărul" că în ultimii ani au existat cazuri de profesori condamnaţi pentru corupţie. Jurisprudenţa românească conţine şi cazuri de adolescenţi condamnaţi pentru dare de mită, în situaţii asemănătoare cu cea de la Podu Turcului.

 „În general însă, judecătorii sunt mai blânzi cu tinerii", susţine avocatul. Potrivit Codului Penal, luarea de mită se pedepseşte cu închisoarea de până la 12 ani, iar darea de mită - cu până la 5 ani.

Scandalul „Fata lu' tata"

La Bac-ul din 2009, fiica prefectului de Gorj, Andra Andreai, a primit la proba de limba şi literatura română nota 10 în loc de 8. Tânăra era elevă a Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu" din Târgu-Jiu. Opt profesori de română din Gorj au dat atunci note de 10 unui număr de 49 de elevi. În urma unui control, s-a constatat că 26 de elevi au primit note umflate cu până la 5 puncte.

"Dacă se dovedeşte că acuzaţiile DNA sunt adevărate, vom desface contractele de muncă."
Liliana Preoteasa
secretar de stat

Probe de foc la matematică şi istorie

Cei peste 200.000 de candidaţi care susţin Bacalaureatul sunt puşi astăzi în faţa probei de foc: matematica, pentru cei de la profilul real, sau istoria, pentru umanişti.

Profesorii spun că subiectele la matematică sunt din ce în ce mai grele, pentru departajarea celor mai buni elevi. „Examinatorii nu pot fi subiectivi la acestă probă. În ultimii ani, s-au dat probleme tot mai dificile, dar o notă de 5 sau de 6 se poate obţine în condiţii decente", a spus profesorul de matematică gălăţean Emil Dumitrescu, administratorul site-ului promathrou.com. Profesorul Dumitrescu şi alţi profesori de matematică ne vor ajuta astăzi să rezolvăm subiectele de Bac, pentru ca fiecare dintre cititorii noştri să poată verifica ce a făcut la examen. Rezolvările le puteţi găsi în această după-amiază pe site-ul adevarul.ro.

La istorie, dascălii susţin că subiectele sunt destul de uşoare pentru ca fiecare dintre elevii care au parcurs materia să poată trece de această probă. „Nu tocitul este esenţial, ci exprimarea clară şi coerentă", spune Mihai Manea, profesor de istorie la Liceul „Iulia Haşdeu" din Bucureşti.

Tentativele de fraudă s-au dublat

Ministerul Educaţiei a identificat la nivel naţional 105 elevi care au încercat să copieze.

Cei mai mulţi (18) au fost în Bucureşti. Cifra e dublă faţă de anul trecut, dar purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Capitalei, Marian Banu, susţine că şi vigilenţa profesorilor s-a dublat. Tot el precizează că două treimi dintre aceşti elevi „vin de la grupuri şcolare industriale. Restul, însă, de la liceele cunoscute din Capitală."

„Noi am pregătit foarte strict şi foarte clar examenul. Le-am spus tuturor preşedinţilor de comisii că nu vom accepta niciun compromis, iar inspectorii au controlat toate centrele de examen", a spus Marian Banu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite