Bacalaureat ţinut pe patul de spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu o săptămână, Robert Oros a fost victima unui accident rutier şi a ajuns să susţină examenul în spital. O comisie specială s-a deplasat ca să-l examineze la proba orală de Limba şi literatura română.

Arnold Robert Oros este absolvent al clasei de tehnicieni chimişti de laborator de la Grupul Şcolar „C.D. Neniţescu” din Baia Mare. Locuieşte singur de mai bine de un an, de când mama lui a luat calea Franţei, ca să-i asiguure lui o viaţă mai bună.
La doar trei zile după banchetul de absolvire, acesta a suferit un grav accident de circulaţie, în urmă căruia s-a ales cu o fractură urâtă la piciorul drept şi clavicula dislocată. „Eram pe o stradă mărginaşă din oraş cu scuterul şi a dat o maşină în noi, eram cu un prieten. El s-a zgâriat puţin, eu am păţit-o mai rău”, povesteşte Robert.

Bacalaureat la limită

Materia preferată a lui Robert este Şimba şi literatura română. Era printre elevii buni ai clasei şi aştepta să susţină examenul de bacalaureat ca să poată să se înscrie la o facultate din Cluj. „Cred că mi-ar place să mă fac pompier”, afirmă Robert. După producerea accidentului al cărui victimă a fost, Robert şi-a văzut toate visele năruite.
La îndemnul rudelor şi cu sprijinul mamei unuia dintre colegii de clasă, Robert a făcut toate demersurile necesare pentru solicitarea unei comisii speciale de examinare. „Mi-a spus despre acestă posibilitate profesoara mea de Limba română şi mama unui coleg a dus hârtiile la Inspectoratul Şcolar”, spune băiatul.

S-a îmbrăcat festiv

Din cauza fracturii de la picior şi a umărului dislocat, Robert nu se poate îmbrăca decât în pantaloni scurţi. „Norocul lui este că e destul de cald şi poate sta fără tricou”, spune Cristina, verişoara lui. Totuşi, pentru prima probă orală de bacalaureat a făcut un efort şi s-a îmbrăcat cu o cămaşă proaspăt călcată şi vestă de costum, spre hazul asistentelor medicale. „Nu puteam să apar în faţa comisiei fără tricou. Este totuşi un examen”, arată candidatul.
Iniţial, şi-a ales ca materie opţională educaţia-fizică, dar din cauza accidentului suferit şi-a schimbat opţiunea pe ultima sută de metri. „E clar că nu mai puteam să dau proba de educaţie fizică, aşa că am decis să schimb cu geografia. Ştiu că nu se îngraşă porcul în ajun, dar măcar încerc”, spune tânărul. „Poate că nu voi promova toate examenele în sesiunea asta, dar măcar nu-mi rămân toate pentru toamnă”, continuă el.

Trei cazuri în Maramureş

Elevii care au probleme cu susţinere a bacalaureatului se pot adresa Inspectoratului Şcolar Judeţean cu o cerere care este înaintată apoi ministerului. Anul acesta doar Robert Oros a solicitat să fie examinat în altă parte decât în centru. Cazuri speciale mai sunt. Un candidat din Ulmeni a făcut cerere să poată scrie lucrările cu litere de tipar, iar o candidată a solicitat prelungirea timpului alocat pentru lucrarea scrisă, pe motiv că nu vede şi scrie foarte încet.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite