Bacalaureat cu profesori apatici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de elevi au dat, ieri, proba orală la Limba română, asistaţi de dascăli nemulţumiţi de banii pe care îi primesc de la stat. Îmbrăcaţi „la patru ace“ şi însoţiţi de părinţi, elevii au aşteptat, emoţionaţi, intrarea în sala de examen. CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

Cât timp elevii au fost ascultaţi de profesori, părinţii ­s-au agitat, s-au plimbat dintr-o parte în alta şi s-au interesat care sunt subiectele.

„Sunt foarte emoţionată, abia am putut dormi azi-noapte. Parcă aş fi eu în locul fiului meu. Parcă eu aş da examen. E un test foarte important pentru el, pentru ce va face în continuare, în viaţă. Sper din tot sufletul să îl treacă cu bine şi să se termine repede”, a spus Maria Bobu, mama unuia dintre elevii de la Liceul Decebal din Drobeta-Turnu Severin.

REZULTATE PE MĂSURA PREGĂTIRII

Tinerii au intrat încrezători la examen. La final, au ieşit din clase fie cu zâmbetul pe buze, fie încruntaţi.„Am luat zece! A fost foarte uşor! Mi-a picat Eminescu! Am ştiut tot! Sunt foarte bucuroasă că am început cu dreptul examenele“, a declarat Daniela Achim din Gorj.

Mariana Căpăţână, elevă la un Liceul „Domnul Tudor” din Severin, s-a ales doar cu un 6: „Profesorii mă tot corectau gramatical şi n-am putut să fiu atentă la ceea ce am învăţat. Speram să iau notă mare la oral”.

Nota în cauză ar fi fost tocmai bună pentru unii elevi precum Iulian Şofron, de la Colegiul Tehnic Metalurgic din Slatina. „Nu prea ştiu eu mare lucru, dar sper să îi conving să îmi dea 6. Nu vreau mai mult, doar să trec. Să scap şi de asta şi să plec în Spania”, a spus tânărul, înainte de examen.

Oricum, subiectele au fost grele, au spus liceenii sibieni. „Punctul la care ni s-a cerut să argumentăm o anumită afirmaţie a fost cu siguranţă cel mai dificil, dar am avut noroc că mi-a picat şi ceva ce ştiam, din opera lui Titu Maiorescu”, a declarat Sebastian Hanea, absolvent al Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr”, din Sibiu.

Alţii au apreciat că, dimpotrivă, subiectele au fost uşoare.

„Am luat nota 9 şi cred că doar din cauza emoţiilor, pentru că subiectele au fost simple. Îmi bătea inima foarte tare când am intrat în sală”, a povestit, la ieşire, Andreea Mălinei, absolventă a Colegiului Naţional Unirea din Braşov. 

FĂRĂ COPIUŢE

Elevii vâlceni au aşteptat şi ei pe holuri ori prin ­curtea liceelor, schimbând impresii. „Toată lumea copiază. Problema e dacă te prinde. Dar la oral ce să copiezi? Poate doar dacă îmi şoptesc  prietenii ceva”, a spus Laurenţiu, elev la Grupul Şcolar Oltchim din Râmnicu Vâlcea. Cei de la Colegiul Tehnic Tomis din Constanţa chiar au fost surprinşi de reporteri cu mici copiuţe, dar profesorii dau asigurări că nimeni n-a mişcat în front.

Dascălii au fost apatici. Doar gândul la emoţiile absolvenţilor i-a făcut să treacă peste nemulţumirea că Guvernul a hotărât înjumătăţirea banilor pe care ar fi trebuit să îi primească pentru munca de examinator sau supraveghetor.

„Suma care ni se acordă pentru o zi de muncă este o bătaie de joc. Dar, sincer, am venit pentru copiii ăştia, că altfel stăteam liniştit acasă. În plus, nu mai vreau să spună toţi neaveniţii că profesorii sunt lacomi şi că vor grămezi de bani”, a declarat un profesor din Mehedinţi, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Peste 220.000 de absolvenţi de liceu din toată ţara au susţinut, ieri, prima probă a bacalaureatului, cea orală de limba şi literatura română. Examenul continuă şi astăzi. Subiectele au un grad de complexitate mediu şi pot fi tratate în 15 minute, spun dascălii. Probele orale sunt eliminatorii, nu se primesc contestaţii, iar nota de promovare este 5. Bacalaureatul se termină la 9 iulie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite