Bacul loazelor: trişorii perseverează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cei 62.000 de candidaţi înscrişi la proba de limba română, 240 au fost eliminaţi pentru că au încercat să fraudeze examenul. Potrivit unor surse din inspectoratele şcolare judeţene, toţi cei eliminaţi au fost prinşi încercând să copieze, cu fiţuici sau cu telefoane mobile.

Numărul eliminaţilor din examen este aproape la fel de ridicat ca şi cel din vară, cu toate că acum s-au prezentat la testare aproape de trei ori mai puţini candidaţi. Topul trişorilor pe judeţe e condus detaşat de Bucureşti: 44 de candidaţi, şi mai mulţi ca în prima sesiune, când 29 de elevi au fost daţi afară din sala de examen. Clasamentul continuă cu judeţul Timiş, de unde au fost scoşi 18 elevi. „Au încercat să copieze cu telefonul mobil, cu fiţuici ori să schimbe ciorne între ei. Vorbim despre elevi din Lugoj şi din Timişoara", a declarat Marin Popescu, inspectorul general şcolar din Timiş.

„Toţi cei prinşi nu vor mai putea susţine examenul până în 2013", aminteşte inspectorul. El precizează că pentru această sesiune a examenului, au fost luate mai multe  măsuri de siguranţă: numărul camerelor de supraveghere din săli a ajuns chiar şi la cinci, iar examenele au fost monitorizate şi audio. Mulţi au încercat să fure examenul şi în judeţele Argeş (17 eliminaţi), Bihor (14), Hunedoara  şi Neamţ (câte 12) şi Mureş (10).

Examen la fel de greu ca-n vară

Subiectele au fost judecate drept foarte dificile de mulţi dintre candidaţi. „Adela" lui Garabet Ibrăileanu, viziunea lui Nichita Stănescu despre prietenie şi eseul pe o temă universală, precum banul, destinul, familia i-au lăsat pe mulţi dintre ei întrebându-se ce să scrie. Cei care s-au pregătit n-ar fi trebuit să aibă însă probleme, consideră Gheorghe Lazărescu, profesor şi şef al catedrei de limba română la Liceul „Sf. Sava" din Bucureşti. „Al doilea subiect, ca şi în prima sesiune, pare puţin mai dificil prin formularea metaforică.

Cum tema aleasă este prietenia, există posibilitatea dezvoltării ideii. Subiectul al treilea a fost poate puţin mai uşor pentru că elevii au mai multă experienţă cu textele narative. Ei au studiat la clasă mai multe texte care aparţin genului epic. Altfel, subiectul nu mi se pare mai uşor faţă de cel din prima sesiune. Nu cred că elevii ar putea să ia acum note mari mai uşor ca în prima sesiune", spune profesorul Gheorghe Lazărescu.

„Sincer, am venit să copiez"

Alexandru Ispir, absolvent al Colegiului Tehnic „Samuil Isopescu" din Suceava, este unul dintre cei care consideră că nu are nicio şansă să ia Bac-ul nici după a doua încercare. „Îmi trebuia 7,20 ca să îmi iasă media 6 şi să pot trece. Nu cred că îl trec. A fost greu şi nici nu am apucat să mă pregătesc. Nu am avut timp, deoarece muncesc în construcţii la Bacău. Sincer, am venit să copiez, dar nu ne-am putut mişca deloc", a spus Alexandru. Mulţi dintre colegii săi aveau aceleaşi speranţe şi au rămas dezamăgiţi de camerele de luat vederi din sălile de examen, cărora li s-au adăugat supraveghetori foarte stricţi.

„Nu cred că voi trece. Am scris la primele două subiecte. La al treilea, dacă ştiam că e vorba de «Alexandru Lăpuşneanu» scriam, pentru că o ştiam pe de rost, dar nu am avut cum să întreb pe nimeni nimic", a spus Andrei I., dezamăgit că nu a făcut tot la examen.  Şi în Hunedoara, în ciuda stricteţei condiţiilor de supraveghere,unii au încercat să copieze. Nu mai puţin de 12 dintre elevii care s-au prezentat la examinare au fost eliminaţi din săli. De asemenea, în Caraş-Severin, judeţ unde în vară au fost descoperite 127 de lucrări identice, patru elevi au fost eliminaţi.



„Am dat-o foarte rău  în bară"

Dezamăgirea a domnit ieri şi printre candidaţii din Capitală. Primii candidaţi au ieşit din centrul de examinare de la Colegiul Naţional „I.L. Caragiale" la o oră şi jumătate de la debutul testării. „Am dat-o foarte rău în bară", spuneau unii, alţii completând: „a fost mai greu ca-n prima sesiune!"  La Liceul Teoretic „Nichita Stănescu" din cartierul Titan, mulţi dintre candidaţi recunosc că n-au făcut „mai nimic". Cu şlapi în picioare, îmbrăcat în pantaloni scurţi şi tricou, un băiat spune tare că nu mai vrea să dea niciodată Bacalaureatul.

image

„E prea greu. Nu se poate aşa ceva". Cum iese pe poarta liceului, două fete şi doi bărbaţi îi înmânează rapid pliante cu ofertele educaţionale ale unor facultăţi private. Tânărul se opreşte. Îi întreabă răstit dacă au ceva şi pentru cei fără Bac. „Adică să intru la facultate doar cu bani, aveţi?" „Avem o postliceală", îi răspunde unul dintre bărbaţi. „Şi asta îţi dă diplomă ca la facultate?". Cei care înmânează pliante sunt încurcaţi, nu ştiu ce să răspundă. Băiatul scoate nişte chei de maşină din buzunar şi deschide de la distanţă un Audi A8 pe care-l parchează apoi mai aproape de intrarea în liceu. Ca să-şi aştepte colegii cu care vrea să meargă la McDonalds.

Cătălin David a picat anul trecut din cauza examenului la română. Nici ieri nu a reuşit să dea de cap subiectelor şi crede că nu va mai da Bac-ul. „Nu am făcut pregătire, că n-am avut nevoie. Am învăţat, dar a fost destul de greu pentru nivelul nostru". Cătălin a terminat specializarea Mecanică la Colegiul Tehnic „Mihai Bravu".  „Probabil că nu o să mai dau, eu sunt deja angajat la o firmă de internet, nu mai am nevoie să mă angajez, mie îmi trebuie diploma pentru facultate".

44 de elevi bucureşteni au fost eliminaţi ieri din prima probă scrisă a Bac-ului de toamnă.

Calendarul probelor de Bac

- 30 august - Limba şi literatura maternă
- 31 august - Proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie)
- 2 septembrie - Proba la alegere a profilului şi a specializării
- 4 septembrie - Afişarea rezultatelor (până la orele 16.00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16.00 - 20.00)
- 7 septembrie  - Afişarea rezultatelor finale

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite