Bac-ul "copy-paste"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Credibilitatea examenului de maturitate a scăzut într-atât încât rectorii se gândesc la reintroducerea examenelor de admitere Scandalurile care s-au ţinut lanţ în acest an la Bac i-au

Credibilitatea examenului de maturitate a scăzut într-atât încât rectorii se gândesc la reintroducerea examenelor de admitere

Scandalurile care s-au ţinut lanţ în acest an la Bac i-au pus pe gânduri pe rectori, care doresc schimbarea sistemului de selecţie a studenţilor din anul I.

Bacalaureatul s-a încheiat ieri cu ultima probă la alegere dintre materiile studiate în timpul liceului. Peste jumătate dintre cei 207.000 de elevii au ales să dea examen la sport. Nici măcar ultima probă care a fost susţinută de absolvenţii de clasa a XII-a nu a scăpat de suspiciunea de fraudă.

La Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai" din Capitală, unii elevi ne-au spus că au strâns câte 50 de lei de persoană pentru a trece proba de sport. Informaţia a fost confirmată de părinţii care îşi aşteptau copiii în faţa liceului.

Lucrări cu pasaje identice

Suspiciunile de fraudă au început chiar din prima zi. Semnalul a fost dat pe 23 iunie, de ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, în momentul susţinerii probei orale la limba română. Ministrul acuza atunci scurgeri de informaţii referitoare la cerinţele biletelor de examen. Până astăzi, nimeni nu a fost găsit vinovat pentru această situaţie.

Duminică, 29 iunie, Gheorghe Rădulescu, profesor de română, corector la Centrul 128 din Capitală, declara că a găsit peste 40 de lucrări cu pasaje identice. "Din 59 de lucrări, 17 erau rezolvate fără să se fi copiat din manuale, şi le-am corectat, dând note între 2 şi 10. Pe celelalte le-am aşezat pe serii, în funcţie de culegerile din care s-a copiat", a spus Rădulescu.

Scenariul s-a repetat şi la Liceul "Petru Rareş" din Beclean, Bistriţa-Năsăud, unde 80 de lucrări la proba scrisă de limba română conţineau sintagme identice.

Rectorii: "Organizăm noi Bac-ul!"

Suspiciunile de fraudă i-au determinat pe rectori să se gândească la reintroducerea examenului de admitere în facultate. "La Conferinţa Naţională a Rectorilor vom discuta dacă vom organiza admitere. Mulţi dintre studenţii din anul l iau bursa de studiu tocmai pe baza notei de la Bac, ceea ce nu e normal", spune Ecaterina Andronescu, rectorul Universităţii Politehnice Bucureşti.

Ioan Roşca, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, spune că trebuie schimbat sistemul de examinare pentru Bac cu unul care să fie controlat de facultăţi.

"Dacă elimin de la Bac profesorii de liceu, iar examenul îl organizez în facultăţi, atunci ar dispărea orice suspiciune de fraudă", a declarat Roşca. (A mai contribuit Simona Soare)

Copiatul e normal la români

Specialiştii în ştiinţe ale educaţiei spun că Bac-ul este un eveniment important din viaţa elevilor, ceea ce îi motivează să copieze. "Fiecare candidat e motivat să obţină un rezultat cât mai bun şi atunci foloseşte orice mijloace. În cultura noastră pare ceva normal să foloseşti copiatul", susţine Petru Lisievici, profesor universitar. Psihiatrul Florin Tudose, şeful Clinicii de Psihiatrie de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, este de părere că trăim în era "copy-paste".

"De 19 ani, sistemul corupt în care "savanta" îşi lua diplomele prin relaţii merge mai departe. Elevii au învăţat să copieze pentru că asta văd în societate. Sistemul de învăţământ e intoxicat cu ideea că se poate copia, iar asta e şi mentalitatea dascălilor", a spus el.

Modul în care este organizat Bac-ul încurajează şi facilitează copiatul
Petru Lisievici,
specialist în ştiinţe ale educaţiei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite