„Babeş-Bolyai”, prinsă în ofsaid de minister

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea „Babeş-Bolyai” a fost pe punctul de a fi izolată de Ministerul Educaţiei, din cauza gravelor erori de management

Un control de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) la Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj a scos la iveală o serie de nereguli grave.

Conducerea UBB a fost somată de MECT să remedieze erorile semnalate la mai toate capitolele cercetate. În caz contrar, universitatea clujeană ar fi pierdut finanţarea din fonduri guvernamentale. Raportul conţine aproape 40 de pagini şi constată abateri de management grave, săvârşite în perioada 2003-2007, în timpul mandatului rectorului Nicolae Bocşan.

UBB, atenţionată

Comisia de control a găsit, la începutul anului, nereguli în evidenţa actelor univesităţii, conceperea programelor analitice, ocuparea prin concurs a posturilor didactice, răspunsul la petiţii, situaţia doctoranzilor, încheierea şi rezilierea contractelor de închiriere, achiziţiile etc.

Conducerea UBB a fost atenţionată să remedieze problemele până la începutul anului universitar curent. „Dacă nu s-ar fi remediat abaterile semnalate, Ministerul Educaţiei era nevoit să întrerupă contractul instituţional cu UBB”, ne-a declarat Daniel Tomoni, director de comunicare din minister.

Fostul rector, Nicolae Bocşan a refuzat să comenteze raportul ministerial. „Ce raport, ce probleme? Lăsaţi-mă în pace cu prostiile voastre”, a spus Bocşan. Şerban Agachi, preşedinte al Consiulului Academic al UBB, fost prorector în mandatul Nicoale Bocşan, ne-a declarat însă că Senatul Universităţii a aprobat în acest an o listă privind remedierea neregulilor semnalate de raportul comisiei de control a MECT şi că aceasta a fost trimisă la minister. „Au fost unele probleme, care au fost remediate”, a confirmat Agachi.

Achiziţiile, la control

Mai mult, universitatea a fost obligată să trimită raportul la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), „în vederea stabilirii măsurilor ce se impun”.

Conducerea UBB va trebui să explice ANRMAP cum a fost posibil ca, în urma unei licitaţii cu cinci participanţi, la care valoarea cea mai mică a unor achiziţii de materiale era de 66.000 lei, să se încheie un contract de 778.000 de lei. Iar acesta este doar un exemplu.

Mandatul Bocşan la conducerea UBB mai ascunde un record nedorit. Universitatea a plătit unei persoane fizice 10.000 de lei, din cauza nerespectării unei sentinţe judecătoreşti definitive, pentru că a ignorat o serie de solicitări făcute în baza legii privind accesul la informaţiile de interes public.

Lista neregulilor constatate

- achiziţii fără respectarea prevederilor legale de licitaţie publică
- nicio închiriere de spaţii verificată nu a respectat legalitatea
- lipsa registrului de procese verbale la nivelul Senatului şi al facultăţilor
- o treime din conducătorii de doctorat au peste numărul maxim de doctoranzi
- doar 1.275 de posturi didactice, din 2.858 de posturi normate (44,6 la sută) sunt ocupate cu titulari
- cumulul de funcţii, în cazul unor şefi de catedră care erau şi decani, sau chiar a rectorului
- lipsa mecanismului de soluţionare a petiţiilor
- debite de recuperat de şase milioane de lei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite