BNS: va suferi toată economia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blocul Naţional Sindical (BNS) a realizat un studiu de impact al măsurilor de austeritate bugetară anunţate recent, din care reies mai multe scenarii de evoluţie a economiei, toate variantele conducând la concluzia că economia va ieşi pe minus din cauza scăderii cererii.

În cel mai optimist scenariu al BNS, scăderea cu 25% a salariilor din sectorul public va duce la o reducere a consumului familiilor cu 10%, fapt care se va reflecta într-o compactare cu mai mult de un punct procentual a Produsului Intern Brut (PIB) în următoarele şapte luni.

În scenariul pesimist, consumul familiilor ar scădea cu 25%, astfel că PIB-ul ar avea o contracţie de 2,63%, iar în scenariul considerat ca fiind realist scăderile ar fi de 15% (consum), respectiv de 1,58% (PIB).

Economiştii care au elaborat studiul BNS arată că o creştere a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) de la 19% la 22% ar fi singura sursă care ar asigura creşterea veniturilor la bugetul de stat. Majorarea TVA ar aduce un plus de 0,36% la buget şi o creştere a PIB în următoarele şapte luni cu 0,56%.

În fine, unul dintre motivele pentru care măsurile de austeritate ale Guvernului sunt „greşite", în opinia economiştilor BNS, este acela că reducerea consumului bugetarilor va avea „efecte în lanţ".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite