BNR dă încă un impuls creditării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României (BNR) a decis ieri să excludă din calculul rezervelor minime obligatorii pasivele în valută cu scadenţe de peste doi ani. Măsura a fost anunţată încă de săptămâna trecută de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Practic, băncile sunt obligate să depună la banca centrală 40% din valoarea creditelor/depozitelor acordate/constituite în valută cu scadenţe sub doi ani, respectiv 18% pentru cele în lei.

Astfel, măsura, care se aplică începând cu perioada 24 mai-23 iunie, va lăsa mai multă valută la dispoziţia băncilor, bani care pot fi direcţionaţi către acordarea de împrumuturi. Analiştii spun, totuşi, că nu este vorba de sume foarte mari care vor rămâne în piaţă.

Măsura va revigora piaţa

„Nu este o sumă foarte mare, vorbim de aproximativ 500 de milioane de euro, în condiţiile în care majoritatea pasivelor atrase sunt pe termen scurt”, a estimat consultantul financiar Bogdan Baltazar, potrivit NewsIn.

Tot ieri, banca centrală a decis, în şedinţa de politică monetară, să menţină nivelul dobânzii-cheie, la 10%, şi al ratei rezervelor minime obligatorii (RMO).

Analiştii se aşteaptă ca excluderea finanţărilor de peste doi ani din baza de calcul a RMO să aibă un impact pozitiv pe termen mediu asupra creditării şi să reducă presiunile asupra monedei naţionale.

Măsura va determina băncile comerciale să crească scadenţele pentru resursele atrase de la populaţie şi firme. „În perioada imediată, decizia arată angajamentul foarte clar al băncii centrale că va elibera lichiditate în piaţă, că va face ceea ce s-a angajat”, apreciază Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Scrisoarea pentru FMI, aprobată

De asemenea, Consiliul de Administraţie al băncii centrale a analizat şi aprobat scrisoarea de intenţie transmisă Fondului Monetar Internaţional (FMI). Scrisoarea fusese aprobată şi de Guvern pe 25 martie, în ultima zi a misiunii Fondului la Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite