Marţi se vor audia persoanele desemnate de partide pentru CA al BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marţi se vor audia persoanele desemnate de partide pentru CA al BNR
Marţi se vor audia persoanele desemnate de partide pentru CA al BNR

Comisiile pentru buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se reunesc, marţi, de la ora 17.00, pentru audierea persoanelor desemnate de către partidele politice pentru conducerea BNR, au precizat pentru NewsIn preşedinţii celor două foruri.

Audierile persoanelor propuse pentru noul mandat al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), vor avea loc marţi, de la ora 17.00, au precizat pentru NewsIn preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, şi preşedintele acestui for din Senat, Ion Ariton.

Aceste audieri erau programate să aibă locmarţea trecută, însă au fost anulate din cauza contextului politic- disensiunile din coaliţie generate de cerera premierului Boc de remaniere a lui Dan Nica.

Mandatul actualului Consiliu de Administraţie, care a avut marţi ultima şedinţă de politică monetară, expiră  în 10 octombrie, iar partidele parlamentare au anunţat deja persoanele pe care le susţin pentru noul mandat al CA, ce începe în 11 octombrie.

În afară de guvernator, funcţie pentru care există un consens în rândul partidelor pentru reînnoirea mandatului lui Mugur Isărescu, celelalte opt locuri din CA vor fi atribuite unor persoane propuse de partidele parlamentare după algoritmul: PSD - 3, PDL - 3, PNL - 1 - şi UDMR - 1.

PSD îi susţine pentru cele trei posturi pe Florin Georgescu (actualul prim-viceguvernator, susţinut pentru aceeaşi funcţie), Marin Dinu şi Nicolae Dănilă, fost preşedinte al BCR, în timp ce PDL îi susţine pe Cristian Popa, Lucian Croitoru (pentru cele două poziţii de viceguvernator) şi Virgiliu Stoenescu. UDMR o sprijină pentru un nou mandat pe Agnes Nagy.

Situaţia PNL este mai puţin clară, în condiţiile în care vizează una din cele două posturi de viceguvernator, pe care se bate cu PDL. Propunerea PNL pentru viceguvernator este fostul ministru de finanţe Daniel Dăianu, însă nu este clar dacă va obţine această poziţie. Liberalii au şi varianta Napoleon Pop, actual membru în CA al BNR.

Liderul de grup al deputaţilor PDL, Mircea Toader, a solicitat, luni,  o nouă convocare de urgenţă a Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului la care să participe şi reprezentanţii PSD şi PNL pentru a stabili o nouă dată pentru audierea celor desemnaţi în CA al BNR.

"Vă semnalez un lucru foarte grav: în câteva zile expiră mandatul guvernatorului şi Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României. După 10 octombrie, nu mai avem conducere a Băncii", a spus Toader luni, precizând că intenţiona să ceară, în şedinţa Birourilor reunite programate luni, dar care nu a mai avut loc, stabilirea unei noi date pentru audierea persoanelor desemnate de către partidele politice pentru conducerea BNR.

Toader le repoşează PSD şi PNL şi, mai ales, preşedintelui Senatului, Mircea Geoană că neglijează acestă problemă în detrimentul problemelor care ţin de campania electorală. "PSD şi PNL, care s-a raliat tradiţionalului lor partener, nu consideră acest lucru important. Fac un apel la Mircea Geoană să se uite şi la treburile Parlamentului, nu numai la cele legate de alegerile prezidenţiale", a spus democrat-liberalul. El a spus că este necesară o convocare de urgenţă a Birourilor Permanente, la care să participe şi liberalii şi social-democraţii, în care să se stabilească data unei şedinţe a comisiilor de buget-finanţe pentru audierea noului Consiliu de Administraţie a BNR şi o şedinţă comună în care acest Consiliu să fie votat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite