BIR cere în instanţă miliardele tocate de firmele lui Dinel Staicu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri, alături de alte patru persoane, este somat să plătească 30.000.000 lei şi 6.000.000 de dolari SC Moore Stephens SA, lichidatorul juridic al Băncii Internaţionale a

Omul de afaceri, alături de alte patru persoane, este somat să plătească 30.000.000 lei şi 6.000.000 de dolari

SC Moore Stephens SA, lichidatorul juridic al Băncii Internaţionale a Religiilor, cere despăgubiri civile omului de afaceri Dinel Staicu, fostului preşedinte al BIR Ion Popescu şi foştilor directori BIR Radian Răceală şi Viorica Duţu suma de 30 milioane lei şi aproape 6 milioane de dolari.

Cererea de despăgubire a fost depusă la Judecătoria Sectorului 4, unde se analizează dosarul în care cei patru au fost acuzaţi de abuz în serviciu şi complicitate la această infracţiune. Potrivit procurorilor, banii reprezintă credite neperformante luate de cele 11 societăţi controlate de Dinel Staicu.

"Astfel, deşi beneficia de credite cu o dobândă de 23,5% pe an, nu a achitat nici un leu din acestea, a constituit depozite, dar pe alte societăţi care nu aveau nicio legătură cu cele care au beneficiat de creanţe şi credite şi a achiziţionat, folosind în proporţie de 50% creditele date de BIR, acţiuni prin intermediul altor societăţi la SIF Oltenia, societate al cărei preşedinte este în prezent", rezumă rechizitoriul DNA faptele lui Dinel Staicu. Procurorii relevă şi faptul că Dinel Staicu dorea să controleze BIR, în calitate de acţionar, prin intermediul societăţii Cooperativa de Credit Banca Populară Rich Bank Craiova. DNA a mai atras atenţia şi asupra faptului că "afacerile" lui Dinel Staicu, făcute în dauna BIR, au avut "aportul esenţial al funcţionarilor din cadrul acesteia". În acest dosar nu s-au putut institui măsuri asigurătorii, "întrucât nu au fost identificate bunuri proprii ale inculpaţilor".

Un supravieţuitor în jungla economiei de piaţă

Dinel Staicu susţine în declaraţiile date în anchetă că este nevinovat şi nu a încălcat legea penală: "Declar că, în perioada de tranziţie, conform legislaţiei în vigoare, personal, am căutat să fac afaceri inteligente, fără bani şi finanţe de dimensiunea afacerii, să fac schema necesară, după care să conduc prin delegare, ca un adevărat acţionar, şi nu ca administrator al fiecărei componente (…) chiar dacă negocierile au fost mai dure pentru cei aflaţi la ananghie, dar afacerile sunt afaceri, şi cum această junglă a economiei de piaţă permite câştiguri enorme a fost de preferat varianta lichidării".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite