Fraudă de 2,6 milioane de euro la BCR Curtici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fraudă de 2,6 milioane de euro la BCR Curtici
Fraudă de 2,6 milioane de euro la BCR Curtici

Judecătorii Tribunalului Timiş au arestat şapte persoane suspectate că au luat 200 de credite cu acte de identitate false. Fosta directoare a Agenţiei BCR din orăşelul arădean Curtici, Daniela Szirka, este acuzată de abuz în serviciu şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Un orăşel de 8.000 de locuitori, 200 de credite în valoare de peste 2.600.000 de euro eliberate într-un singur an şi persoane care figurau ca angajate la mai multe firme au fost elementele care au atras atenţia conducerii BCR.

Reprezentanţii Băncii au sesizat organele de urmărire penală care au intrat pe fir, iar vineri au reţinut nouă persoane suspectate că au pus la punct „afacerea” cu credite false. După mai bine de şase ore de audieri, cei nouă au fost prezentaţi judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă.

Dintre aceştia, doar două persoane au fost eliberate aseară - Viorica Stanciu şi Elena Mare, foste consiliere de credite la filiala BCR din Curtici. Cele două femei sunt libere, însă nu au voie să părăsească ţara. Ele sunt acuzate de procurori că au aprobat creditele fără a verifica beneficiarii.

Patroni şi administratori ai unor firme

Pe numele Danielei Szirka, fosta directoare a băncii, s-a emis mandat de arestare. „Aceşti oameni sunt victimele creditului cu buletinul.

S-au dat credite pe adeverinţe şi buletin fără să se verifice starea de solvabilitate a beneficiarilor”, a spus avocatul directoarei, Viorel Paşca. Patru dintre cei şapte arestaţi, Nicola Daniel, Brandais Flaviu, Aivănesei Dumitru Viorel şi Jurcă Florin Alin, sunt patroni sau administratori ai unor firme din judeţul Arad. Aceştia sunt acuzaţi că au eliberat adeverinţe de venit false în baza cărora au fost luate creditele.

Păcăliţi cu sume între 300 şi 1.500 de euro

Pe lângă fosta directoare a băncii şi cei patru patroni de firme au mai fost arestaţi doi bărbaţi, Ghelbează Liviu Daniel şi Raţ Patrick Dragan, acuzaţi de complicitate la înşelăciune. Surse apropiate anchetei au spus că cei doi se ocupau de racolarea persoanelor pe numele cărora se elibera creditul. Potrivit DNA, majoritatea banilor mergeau în buzunarul celor patru patroni de firme, cei 200 pe numele cărora se scoteau creditele primind sume cuprinse între 300 şi 1.500 euro.

Surse din cadrul anchetei au mai declarat că cele 200 de persoane vor fi cercetate în libertate, urmând să se stabilească gradul lor de implicare în afacerea „credite cu buletinul”. „Este un caz izolat care poate surveni în orice companie, în care unii salariaţi necinstiţi au săvârşit o fraudă cu încălcarea normelor şi regulamentelor, eludând procedurile de control şi procesând documente false”, a spus directorul de Comunicare al BCR, Corneliu Cojocaru.

Precedent la BRD Craiova

Un alt caz similar, în care o unitate bancară a fost prejudiciată cu aproape 2,2 milioane de euro, este devalizarea BRD Craiova, de la începutul anului 2008. Mihaela Rosana Biţu, angajată a băncii, a fost acuzată de procurorii DIICOT din Timiş că şi-a însuşit suma de opt milioane de lei, bani pe care i-a transferat şi ridicat fără autorizare, prin utilizarea fără drept a parolei de acces a directorului sucursalei BRD.  „A transferat bani din contul firmei CEZ Distribuţie Craiova în două conturi”, a povestit despre acest caz procurorul şef al Serviciul Teritorial DIICOT Timişoara Mircea Andreş.

Capul reţelei ar fi fost Jahani Farid, cunoscut în Craiova sub numele de Paul Valută. Acesta a decedat la Timişoara după ce a intrat în greva foamei, pe motiv că este nevinovat şi că a fost arestat abuziv.

Biţu se află în arestul Poliţiei Timiş. Aproximativ 70 la sută din prejudiciu a fost recuperat. Nicoleta Tudor

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite