BAC-ul loazelor de toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele din cea de-a doua sesiune a examenului de maturitate arată că 4 din 5 candidaţi au picat. Un singur judeţ a avut peste 50%, Mehedinţi - 52,97%. Cel mai mic procent a fost obţinut în Constanţa – 11%.

Bac 2011: Harta promovabilităţii din vară vs harta promovabilităţii din toamnă. Ce judeţe au ieşit mai bine

Procentul de promovabilitate la examenul de Bacalaureat din sesiunea de toamnă confirmă nivelul scăzut de pregătire din vară, când mai puţin de jumătate din candidaţi au reuşit să obţină medii de trecere (în vară, după contestaţii, rata de promovare abia a urcat la 45,72%, de la 44% iniţial). Dintre cei 47.314 prezenţi la Bac-ul de toamnă, 37.865 au picat din nou examenul. Cel mai mic procent este de 11%, în judeţul Constanţa (faţă de 60%, media din vară), iar cel mai mare aparţine judeţului Mehedinţi - 52,97% (faţă de 27,5%, în sesiunea din vară). Însă Mehedinţiul este o excepţie, pentru că pe locul 2 al clasamentului de toamnă se situează Giurgiu, la o mare distanţă: 38,83%.

Experţii se aşteptau la medii şi mai proaste

Media pe ţară calculată provizoriu, cu cifrele de ieri-seară, (19,97%), depăşeşte însă estimările făcute de experţi înaintea începerii sesiunii de toamnă. Radu Gologan, preşedintele Societăţii Române de Matematică, îşi menţine părerea că doar 10% ar fi trebuit să treacă în toamnă, judecând după procentul de promovabilitate din vară, restul fiind doar „scurgeri de informaţii". „Cred în continuare că există motive subiective pentru care un procent poate ieşi mai mare. Până nu se va face un Bac informatizat cu subiecte aleatorii, ca în SUA, corectitudinea examenului nu se poate controla întru totul", a spus Gologan.

Rezultate Bac 2011, sesiunea de toamnă: Consultă notele de la Bacalaureat din judeţul tău

Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei Edu-Cer, arată că rezultatele de la sesiunea de toamnă nu trebuie să surprindă pe nimeni. „Dacă adunăm cele două procente, cel din vară şi cel din toamnă, vedem că procentul total e undeva la 62%. E normal ca în toamnă să avem procente mai scăzute, elevii rămaşi peste vară învaţă mai puţin. Noi ne-am obişnuit să avem procente de peste 80%. Rezultatele arată că nu avem orientare profesională de calitate. Este vina sistemului că nu avem mai multe trasee educaţionale. Mulţi dintre elevii care au picat acum la Bac au intrat cu note mici la profile de liceu care nu li se potriveau", a spus Ştefan Vlaston.

Părinţii vor Bac diferenţiat

Într-adevăr, majoritatea celor picaţi provin de la colegiile tehnice sau sunt elevi care au studiat la fără frecvenţă. Şi pentru Mihaela Gună, preşedinta Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi, rezultatele „erau de aşteptat". „Promovăm modelele greşite şi atunci copiii se întreabă la ce bun. Până acum au fost obişnuiţi să copieze, iar acum nu se mai poate". La rândul ei, Gună consideră că Bac-ul ar trebui să fie un examen diferenţiat, în funcţie de filieră. „Nu toţi copiii pot să înveţe şi să facă faţă unui Bac teoretic. Mulţi s-au transferat la un profil uman pentru că acolo examenul e mai uşor, dar apoi aleg facultăţi tehnice. Nu e corect, la fel cum nu e corect ca cei de la profilele tehnice să dea examen la matematică".

Marian Staş, preşedintele fundaţiei Codecs pentru Leadership, spune că rezultatele de la această sesiune arată, de fapt, că elevii au fost mult mai slab pregătiţi. „Baza de selecţie este diferită faţă de cea din vară. E cu atât mai greu de recuperat ceea ce n-ai învăţat tot timpul liceului într-un interval de două luni. Subiectele pe care le-am văzut eu sunt corect întocmite, însă mi s-a părut că cel puţin la matematică a fost mult mai greu să iei un 6", a spus Marian Staş. El este de părere că rezultatele din această sesiune sunt o radiografie corectă a sistemului.

"Doar 10% ar fi trebuit să treacă în toamnă, restul sunt«scurgeri de informaţii».''
Radu Gologan profesor

12 licee din toată ţara au promovabilitate zero la cea de-a doua sesiune de Bacalaureat.

Dănciulescu a luat BAC-ul cu 7,06

Atacantul lui Dinamo, în vârstă de aproape 35 de ani, şi-a finalizat studiile medii. Ionel Dănciulescu a susţinut probele scrise la examenul de Bacalaureat la Grupul Şcolar Agricol din Halânga, judeţul Mehedinţi. După ce în vară a trecut cu bine de probele orale, jucătorul „câinilor" şi-a amânat testele scrise pentru sesiunea de toamnă şi a luat 7,06. Dănciulescu a obţinut următoarele note: Limba română - 7,30; Matematică - 7,10; Anatomie - 6,80; Competenţe digitale - calificativul „Experimentat".

Unii au clacat, alţii au luat

Sava Marius, de 19 ani, s-a aruncat ieri de pe o clădire din Timişoara după ce a picat pentru a doua oară examenul. Elevul a clacat când a aflat că a picat pentru a doua oară examenul de Bacalaureat. În iunie a picat din cauza matematicii, unde a obţinut nota 4,60. Prietenii spun că Marius Sava a învăţat toată vara pentru sesiunea de toamnă, dar el a fost respins şi la a doua sesiune, după ce a obţinut nota 4,3. Potrivit mamei lui Marius, după o noapte de nesomn, băiatul a plecat la şcoală duminică dimineaţă. În jurul orei 10.00, poliţia era anunţată că elevul s-a aruncat în gol de pe o clădire de patru etaje.

„Am învăţat singur"

La Colegiul Tehnic Energetic din Constanţa, Constantin Rusu (19 ani), a fost declarat admis. În prima sesiune picase la fizică cu nota 4. Acum a promovat materia cu 7,65, reuşind să obţină o medie generală de 6,90. „M-am pregătit toată vara singur, am fost mai atent la cum au fost formulate subiectele şi am reuşit. Din această experienţă am învăţat că trebuie să-mi port singur de grijă", mărturiseşte viitorul student. El crede că rezultatele de la examenul din acest an sunt dezastruoase, însă împarte vina între lipsa de interes a elevilor, dar şi a profesorilor. „Eu personal nu am făcut suficientă pregătire la clasă în timpul liceului şi asta şi din cauză că profesorul nu şi-a dat interesul", admite elevul.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite