Târgovişte: Azilurile, singura soluţie pentru bătrâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Azilurile, singura soluţie pentru bătrâni
Târgovişte: Azilurile, singura soluţie pentru bătrâni

Majoritatea bătrânilor ajung în cămine deoarece nu au familie sau aceasta nu-i poate îngriji. În azilul de la Catedrala Eroilor locuiesc 15 bătrâni. Pentru cazare, masă şi servicii bătrânii sau rudele lor trebuie să plătească 800 de lei pe lună.

Căminul de bătrâni de la Catedrala Eroilor este construit şi îngrijit cu ajutorul preotului Gheorghe Chivulescu şi s-a deschis în urmă cu trei ani.

 Bătrânii sunt de cele mai multe ori lăsaţi aici de către rudele lor cărora le devine din ce în ce mai greu să aibă grijă de ei. Cu toate acestea, mulţi au încă speranţa că se vor întoarce cândva în rândul familiei şi nu vor fi lăsaţi să moară printre străini.

 „Dorim să simtă că sunt iubiţi, dar s-a întâmplat să mai şi plece, să spună că le este dor de copii“, spune preoteasa Sabina Chivulescu, care este şi administratorul azilului.

Pentru cazare, masă şi servicii, bătrânii trebuie să plătească lunar suma de 800 de lei, din pensie sau cu ajutorul familiei.

 „Pentru mâncare ei trebuie să plătească 300 de lei, pentru cazare 300 de lei, iar pentru serviciile sociale încă 200 de lei. Avem şi bătrâni care nu au de unde da aceşti bani şi nu-i putem arunca în stradă. În acest moment o singură persoană plăteşte integral. Acoperim cheltuielile cu ajutorul donaţiilor în alimente de la Catedrala Eroilor. Vin oamenii şi ne mai aduc cartofi, legume şi ce mai pot ei pentru aceşti bătrâni“, explică preoteasa Sabina.

Copiii nu-i mai pot îngriji

Majoritatea bătrânilor de la azilul de la Catedrala Eroilor sunt aici pentru că nu se mai puteau descurca singuri.

 „Am dorit să mă mut la un cămin de bătrâni pentru că fiul meu, singura mea rudă,  nu mă putea îngriji. Are un loc de muncă şi mie îmi este teamă să rămân atât de mult timp singură. Aici mă simt în siguranţă, iar Sabina este o femeie minunată“, spune Maria.

Nici pentru copii nu este uşor să-şi ducă părintele la un cămin, dar uneori sunt nevoiţi să o facă. „ Mama mă are decât pe mine, dar eu trebuie să muncesc, nu pot sta cu ea acasă. Mi-a fost greu să o duc la un astfel de cămin, dar acum m-am liniştit. Este îngrijită bine iar eu merg să o vizitez la trei-patru zile“, explică George, fiul Mariei. 

Vasile şi Georgeta au simţit nevoia de linişte la 70 de ani. Bătrâneţea i-a speriat că nu se pot descurca fără asistenţă şi au ales azilul. „Căminul pentru bătrâni era cea mai bună alegere, nu vroiam să locuim undeva cu chirie pentru că suntem prea bătrâni“, spune Georgeta.

Târgoviştenii au la dispoziţie 11 centre pentru bătrânii lor

„În Târgovişte sunt trei cămine pentru bătrâni, căminul Sfânta Ana, căminul Sfânta Maria şi căminul de bătrâni Fundaţia Catedrala Eroilor.  În afara oraşului sunt şase centre pentru persoane cu handicap, persoane adulte, tineri şi bătrâni şi două centre doar pentru persoane vârstnice, la Ulieşti şi Conţeşti. Floarea Speranţei din Pucioasa, Centru Îngrijire şi Asistenţă Pucioasa, Gura Ocniţei, Moreni, Răcari şi Bucşani sunt centre care au şi bătrâni în îngrijire”, declară Cerasela Gurgu, purtător de cuvânt Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite