Avocaţii din dosarul „Trofeul Calităţii“ cer revizuirea sentinţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocatul Gheorghiţă Mateuţ
Avocatul Gheorghiţă Mateuţ

Unul dintre avocaţii din dosarul „Trofeul Calităţii“, în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, miercuri, la doi ani de închisoare cu executare, avocatul Gheorghiţă Mateuţ, a declarat pentru „Adevărul" că va cere revizuirea sentinţei pronunţate de magistraţii Inaltei Curţi.

„Există o cale extraordinară de atac şi vom formula cererea de revizuire a sentinţei chiar mâine. Legea permite acest lucru atunci când se constată o eroare judiciară", a declarat avocatul Gheorghiţă Mateuţ.

Avocatul din dosarul „Trofeul Calităţii“ a făcut referire la articolul 394 din Codul de procedură penală, potrivit căruia revizuirea poate fi cerută atunci când: „s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute de instanţă la soluţionarea cauzei".

Pe de altă parte, avocatul Lucian Bolcaş, un alt apărător al lui Adrian Năstase, a declarat, la Realitatea TV, că fostul premier mai are două căi de atac, el precizând că nu a mai văzut o astfel de sentinţă dată, deşi la dosar au lipsit probe.

Fostul parlamentar PRM a mai spus că nu a mai întâlnit o asemenea sentinţă dată în lipsă de probe. „Din anii '50 nu am mai văzut o sentinţă motivată în condiţiile recunoaşterii unei lipse de probe", a afirmat Bolcaş, precizând că „există două căi extraordinare de atac: revizuire şi contestaţie în anulare şi un apel la CEDO". În opinia avocatului, judecătorii au ţinut să se menţină „sub orice formă această condamnare".

Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, miercuri, de ICCJ, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

„Mergem la CEDO!"

Adrian Miclescu, avocat al lui Adrian Năstase, a declarat, miercuri, că după condamnarea definitivă în dosarul „Trofeul calităţii" va fi făcută o sesizare la CEDO şi eventual decizia va fi contestată pe cale extraordinară, însă acestea nu duc la suspendarea pedepsei.

Potrivit avocatului Adrian Miclescu, prin rămânerea definitivă a deciziei din dosarul „Trofeul calităţii" s-au epuizat căile ordinare de atac, astfel că este îndeplinită condiţia pentru ca viciile procedurale din dosar să poată fi contestate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), titrează Mediafax. Avocatul a precizat că pentru adresarea către CEDO nu este obligatorie consumarea căilor extraordinare de atac prevăzute de Codul de procedură penală, respectiv contestaţia în anulare sau revizuirea de fond.

Miclescu a menţionat că apărarea lui Adrian Năstase se va adresa CEDO şi, în paralel, va analiza oportunitatea de a introduce şi o astfel de cale extraordinară de atac la instanţa supremă. Avocatul a mai arătat că declararea unei căi extraordinare de atac nu suspendă sau împietează în vreun fel ducerea la îndeplinire a deciziei definitive contestate pe cale extraordinară.

Miclescu a arătat că o decizie definitivă poate fi atacată cu o contestaţie în anulare atunci când judecata fondului, apelului sau a recursului a suferit vicii grave procedurale, iar revizuirea de fond poate fi introdusă atunci când cel sunt aduse probe noi, esenţiale, neştiute de niciuna din instanţele ce au dictat decizii de condamnare, probă sau probe de natură a schimba cursul procesul, judecăţii sau soluţionării.

Un alt avocat al lui Năstase, Ion Cazacu, a spus că este consternat de decizia în dosarul „Trofeul calităţii". „O consider cea mai mare eroare judiciară de care eu am luat cunoştinţă, aşa că România va avea mult de plătit în urma contestării acestei decizii la CEDO", a spus Ion Cazacu, citat de Mediafax.

Întrebat cum a reacţionat Adrian Năstase când a aflat decizia instanţei, Ion Cazacu a spus că acesta a avut o reacţie umană, fără a face alte precizări.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite