UPDATE Instanţa supremă a respins cererea de audiere a martorilor siolicitaţi de avocaţii lui Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri au fost reluate, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, discuţiile în dosarul în care Adrian Năstase şi celelalte persoane acuzate în dosarul „Trofeul calităţii" au contestat condamnările primite.

UPDATE Majoritatea cererilor formulate de apărătorii lui Adrian Năstase au fost respinse de către magistraţii instanţei supreme. Un nou termen a fost fixat pentru data de 13 iunie.

Avocaţii lui Adrian Năstase au cerut, miercuri, Completului de cinci judecători al instanţei supreme audierea lui Adrian Balaban-Grăjdan şi Alin Teodorescu în calitate de martori. De asemenea, au cerut şi reaudierea lui Ion Dumitru, a Rovanei Plumb şi a lui Liviu Harbuz.

Apărătorii  lui Adrian Năstase au solicitat instanţei să încuviinţeze audierea fostului şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Constantin Adrian Balaban-Grăjdan. Grăjdan a fost demis după ce a trimis la instanţa supremă o adresă prin care arăta că ISC nu se mai constituie parte civilă în dosarul „Trofeul calităţii".

„Balaban-Grăjdan a ocupat funcţii de conducere şi în 2008 la Institutul de Stat pentru Construcţii şi poate relata din corespondenţa internă a ISC că nu există prejudiciu. Poate relata care a fost insistenţa din 2008 a DNA cu privire la constituirea ISC ca parte civilă", au spus avocaţii, citaţi de Mediafax.

Potrivit avocatului Ion Cazacu, reaudierea lui Balaban-Grăjdan, Alin Teodorescu, Ion Dumitru, Rovana Plumb şi a lui Liviu Harbuz este concludentă deoarece judecătorul fondului nu a dorit să consemneze depoziţiile acestora şi a respins apărării o serie de întrebări adresate martorilor.

Avocaţii pun la îndoială calitatea de judecător a Ioanei Bogdan

Ion Cazacu a cerut şi emiterea unor adrese la Consiliul Superior al Magistraturii şi la Monitorul Oficial pentru remiterea decretului prezidenţial de numire în funcţia de judecător a Ioanei Bogdan. „În Monitorul Oficial nu există un decret de numire a judecătoarei Ioana Bogdan, am introdus numele persoanei în motorul de căutare Monitor Expert şi rezultatul a fost zero", a spus Cazacu, citat de Mediafax.

După ce a trimis instanţei supreme, fără să aibă avizele necesare, adresa privind retragerea ISC din procesul „Trofeul calităţii", în 22 mai, la o zi după ce a fost învestit în funcţie, Adrian Balaban-Grăjdan a fost demis de la conducerea inspectoratului, iar procurorii DNA au început cercetarea în cazul lui pentru favorizarea infractorului. În adresa semnată de Balaban-Grăjdan se arăta că ISC nu se constituie parte civilă în dosarul „Trofeul calităţii" întrucât ISC nu a suferit niciun prejudiciu financiar-contabil.

Potrivit DNA, ISC se constituise parte civilă în dosarul „Trofeul calităţii" încă din faza de urmărire penală. În 30 ianuarie, ICCJ a dispus ca instituţia să primească despăgubiri civile de aproape 6,5 milioane de lei, iar cu o săptămână înainte de adresa trimisă de Grăjdan, îşi majorase pretenţiile la 7,5 milioane de lei.

În dosarul „Trofeul calităţii", prin decizia din 30 ianuarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a obligat pe Adrian Năstase, Paula Irina Jianu, Diana Gasparovici, Mariana Ioana Popovici şi Bogdan Popovici, în solidar cu SC Eurografica SRL, la despăgubiri civile către ISC în valoare de 3.337.452,5 de lei.

În data de 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare de către magistraţii instanţei supreme, în dosarul „Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite