Avocaţii şi-au desemnat un nou decan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

lider pe următorii patru ani. Pentru a fi siguri că numărătoarea voturilor este corectă, suporterii celor trei tabere principale au aşteptat în sala de spectacole a Casei de Cultură a

lider pe următorii patru ani. Pentru a fi siguri că numărătoarea voturilor este corectă, suporterii celor trei tabere principale au aşteptat în sala de spectacole a Casei de Cultură a Studenţilor până la ora unu noaptea.
Avocaţii clujeni au venit de dimineaţă la Casa de Cultură a Studenţilor, pentru a asista la lucrările Adunării Generale a Baroului, salutaţi fiind de avocaţii parlamentari sau funcţionarii publici Alin Tişe, Daniel Buda, Andras Mate şi Peter Eckstein Kovacs. Dacă raportul pe ultimii patru ani, al decanului în exerciţiu Maria Giurcă, a trecut aproape neobservat, energia avocaţilor s-a consumat, timp de peste 12 ore, pe alegerea noului decan. După cum ne-au declarat majoritatea candidaţilor, noul decan va avea o misiune mai dificilă, profesia avocaţilor fiind ameninţată de spectrul integrării în UE şi liberalizării practicării meseriei şi de concurenţa etichetată drept neloială, a Baroului paralel Holunga- Kovacs. Discursurile electorale ale candidaţilor au arătat diversitate şi profesionalism în obţinerea mandatului colegilor, miza funcţiei de decan fiind una deosebită, vizibilitate şi clienţi mai mulţi. Principala favorită, Ghidro Stanca, nu a promis nimic. Le-a spus cu realism colegilor că are mâinile legate, să nu se aştepte la minuni, că are duşmani, pentru că spune direct ce gândeşte. Principalii contracandidaţi, Mircea Pop, Mirel Ionescu şi Dan Stegăroiu, nu au reuşit să o doboare pe colega lor mai experimentată, în ciuda unor promisiuni largi, condimentate cu citate din clasici, atenţie sporită pentru tineri, sediu impunător după modelul Baroului din Constanţa, club, revistă, monografie, pensii mai mari, reducerea taxelor, dezvăluiri de practici electorale neloiale.
Ilegalii, la puşcărie
Principalele probleme, ne-a spus Ghidro Stanca după alegerea în funcţia mult râvnită de decan, sunt competiţia avocaţilor din baroul paralel, dar şi a firmelor de avocatură străine, care se anunţă să apară în ţara noastră. O problemă este şi stabilirea corectă a pensiei pentru avocaţi, deoarece sistemul casei de pensii a avocaţilor are unele imperfecţiuni, ne-a spus Ghidro Stanca. "Dacă o grefieră se pensionează cu 22 de milioane lei vechi, un avocat iese la pensie cu numai 14 milioane, ceea ce nu este drept", ne-a spus noul decan. Decanul şi noul Consiliu al Baroului au fost mandataţi să-i urmărească în instanţă pe avocaţii din baroul constituţional. Ghidro Stanca ne-a mai declarat că avocaţii vor trebui să se asocieze şi să se specializeze, pentru a putea concura cu succes firmele străine de avocatură, care se aşteaptă să năvălească la noi, după integrarea în UE. Baroul Cluj are 480 de avocaţi, în creştere cu jumătate faţă de alegerile din 2002.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite