Avocaţii din Bacău, lăsaţi fără onorarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apărătorii cer plata pentru prestaţiile din oficiu, neachitate în acest an

Ministerul Justiţiei are de plătit avocaţilor 200.000 lei pentru că au apărat gratuit persoanele judecate.

Avocaţii băcăuani ameninţă că nu se vor mai prezenta ca apărători din oficiu la procesele penale. Potrivit reprezentanţilor avocaţilor, Tribunalul Bacău nu le-a mai plătit de la începutul anului restanţele aferente onorariilor.

Datoria totală se ridică în acest moment la peste 200.000 lei, iar conducerea Tribunalului a primit termen să o achite până cel târziu pe 2 aprilie. Potrivit legii, statul este obligat să asigure asistenţa juridică gratuită persoanelor care nu-şi pot plăti un avocat. Aceasta este apărarea din oficiu, iar avocaţii primesc de la Ministerul Justiţiei o anumită sumă de bani pentru acest serviciu.

În cazul proceselor penale, prezenţa avocatului ca apărător al inculpaţilor este obligatorie. În caz contrar, şedinţele de judecată nu se pot ţine. Avocaţii spun că Tribunalul, ordonatorul de credite care face aceste plăţi, îşi achită mai întâi propriile cheltuieli, iar avocaţii sunt lăsaţi totdeauna la urmă.

„Înainte, Ministerul Justiţiei avea un cont special unde vira banii pentru aceste onorarii. Acum, banii vin de-a valma în contul Tribunalului, iar de aici merg mai întâi către salariile judecătorilor, apoi către celelalte cheltuieli ale lor şi pe noi ne uită”, ne-a declarat Petru Hărătău, prodecanul Baroului Bacău.

Procesul de justiţie
riscă să fie blocat

Avocaţii, în special proaspeţii absolvenţi cei care asigură, de regulă, asistenţa juridică gratuită, au cerut conducerii Baroului Bacău să rezolve această situaţie. „Am înaintat deja o adresă la Tribunalul Bacău şi am anunţat că dacă, până pe 2 aprilie, nu se achită 206.000 lei, contravaloarea onorariilor din oficiu nu vom mai asigura asistenţa juridică gratuită în procesele penale”, a precizat avocatul Alexandru Lungu, decanul Baroului Bacău. Efectul ar fi sistarea tuturor proceselor penale în care asistenţa juridică a inculpaţilor este asigurată din oficiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite