Avocaţi care îşi pun roba în cui pentru afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii jurişti din Iaşi şi Bacău pledează prin tribunale şi, în paralel, patronează firme de succes. Aceştia s-au orientat fie spre afaceri cu produse alimentare ori combustibil, fie au devenit patroni de cafenele sau chiar bancheri.

Ieşeanul Bogdan Tufeanu este unul din cei care, pe lângă onorariul de avocat, încasează bani frumoşi din afaceri. Avocatul a început să facă bani  încă din vremea studenţiei. Atunci, el şi-a deschis un magazin alimentar şi un atelier de tâmplărie. După intrarea în Baroul Iaşi, Tufeanu s-a reorientat şi a deschis o staţie GPL.

Afaceri cu banii altora

După ce a mai prins gustul afacerilor, ieşeanul s-a hotărât să ia în franciză şi filiala unei bănci. „De pe urma băncii obţin cel mai mare profit. Am mai făcut şi o asociaţie sportivă, împreună cu avocatul Florin Calistru şi alţi nouă amici. Din sponsorizări ajutăm copiii sărmani care practică un sport”, ne-a declarat Bogdan Tufeanu.

Tot împreună cu colegul său de barou, avocatul Calistru, şi-a mai deschis şi o agenţie de voiaj. „Turismul este o afacere de viitor. Se pot câştiga bani buni, în timp”, a explicat Calistru.

Florin Bocai, un alt avocat-afacerist din Iaşi, este proprietar peste o firmă de maxi-taxi. De asemenea, un alt coleg de barou, Dinu Şerban, administrează mai multe iazuri din judeţ.

Au investit în cafea

Şi în Bacău, unii avocaţi s-au orientat spre afaceri. Fraţii Daniel şi Liviu Păncescu au respectat la început tradiţia familiei şi au terminat Facultatea de Drept. În 2004, cei doi s-au lansat în afaceri cu cafea, renunţând la Barou. După doi ani, fraţii Păncescu şi-au lărgit firma, deschizând una din cele mai în vogă cafenele din Bacău, Chiaro Scuro.

„Pentru noi, afacerea nu e neaparat mai bănoasă decât avocatura, dar ne-a deschis alte perspective”, ne-a declarat Daniel Păncescu.

S-a întors la avocatură

Mama celor doi, avocata Aurelia Păncescu, a primit cu inima îndoită alegerea fiilor. „Decizia noastră a reprezentat pentru mama o trădare a tradiţiei familiei”, a completat zâmbind Liviu Păncescu. Acesta a revenit în cele din urmă la prima sa dragoste, meseria de avocat, şi s-a întors în Barou.

„Acum sunt doar asociatul fratelui meu, în acte. Împreună mai avem şi o pensiune turistică în Slănic Moldova”, mai spune Liviu Păncescu.

Ce spune Statutul Avocatului

Codul profesiei de avocat le interzice acestora să fie administratori la so­­cietăţi comerciale. În schimb, ei pot fi asociaţi sau acţionari la o firmă. „Avocaţii care devin in­com­patibili au obligaţia să înştiinţeze de urgenţă Consiliul Baroului pentru a fi trecuţi de pe tabloul de avocaţi cu drepturi de exercitare a profesiei pe tabloul avocaţilor incompatibili.

Cele mai frecvente cauze de incompatibilitate sunt: activitatea salarizată în cadrul altor profesii, exercitarea nemijlocită de fapte materiale de comerţ, calitatea de administrator într-o societate comercială, calitatea de preşedinte al consiliului de administraţie”, a declarat avocat Carmen Bernic, decanul Baroului de Avocaţi Iaşi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite