Avioane Craiova, în şomaj tehnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 400 dintre angajaţii producătorului de la Craiova vor fi trimişi acasă, două săptămâni pe lună, începând de astăzi. Ultima speranţă a muncitorilor de la fabrica de avioane este legată de ziua de 24 noiembrie, data limită pentru depunerea ofertelor pentru privatizarea societăţii.

Situaţia economică prin care trece fabrica a determinat conducerea Avioane să trimită de azi în şomaj tehnic 60% din salariaţi, pentru a supravieţui condiţiilor de criză din această perioadă. Astfel, peste 400 de salariaţi ai uzinei, din cei 680, care nu lucrează în sectoarele direct productive, vor sta acasă câte două săptămâni în lunile noiembrie şi decembrie.

„Vor veni la lucru doar salariaţii care lucrează în sectoarele direct productive, care aduc bani. În acest fel, vom face economii la utilităţi şi transport“, a declarat noul director al societăţii, Valentin Bernovschi.

„Semn rău, de criză”

Deşi oamenilor li s-a promis că vor primi 80% din salarii, ei se tem că vor rămâne fără locuri de muncă. “Suntem cinci persoane în casă. Dacă ne dă în şomaj, eu unde o să mă duc? Să mă duc la bulgari, în Spania, în Italia? Ce să fac eu acolo, la 50 de ani, câţi am?”, se plânge unul dintre salariaţi.

Cei mai mulţi vor să se apuce de alte meserii: taximetrie sau pază.Chiar dacă unii dintre ei acceptă situaţia, plecarea acasă este percepută ca „semn rău“. “E criză mondială în toată lumea. Auzisem că o să ne trimită acasă, dar nu credeam că se va întâmpla aşa curând. Acuma facem pauză. Până la sfârşitul anului. O să fac taximetrie să pot cumpăra măcar pâine şi lapte la copii”, spune un alt muncitor.

Săptămâna trecută, societăţile care colaborează la programul IAR 99 Şoim au încheiat un contract cu Ministerul Apărării pentru realizarea a două noi aparate. O parte din bani vor reveni Avioane SA Craiova. „Sunt îngrijorat până când voi vedea contractul de privatizare semnat. Nu avem comenzi şi avem datorii mari la buget”, a declarat liderul sindical Victor Peţa.

Ultima şansă, privatizarea

Investitorii care doresc să achiziţioneze pachetul majoritar de 80,9% din capitalul social al societăţii, deţinut în prezent de AVAS, trebuie să depună o ofertă până pe 24 noiembrie. Până acum, doar italienii de la Alenia Aeronautica au cumpărat caietul de sarcini.

Doljchim a sistat exporturile

O altă societate doljeană aflată în criză este combinatul chimic Doljchim. Conducerea societăţii a anunţat că şi-a redus la mai puţin de jumătate producţia destinată pieţei interne.

Începând de astăzi au fost sistate şi exporturile. „Problema la exporturi este că preţurile de achiziţie sunt mici şi nu concordă cu costurile noastre. De aceea, am decis să oprim temporar exporturile, pentru a nu merge în pierdere”, a declarat directorul Doljchim, Dumitru Ungureanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite