Avertisment OMS: Vine al doilea val de gripă A!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avertisment OMS: Vine al doilea val de gripă A!
Avertisment OMS: Vine al doilea val de gripă A!

Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), prin vocea directoarei sale, Margaret Chan, a transmis comunităţii internaţionale să se pregătească pentru un al doilea val probabil de gripă porcină. Ea a cerut guvernelor lumii să se asigure că vor dispune de necesarul de vaccin, relatează AFP.

"Nu se poate spune dacă răul a trecut sau este pe punctul de a veni", a declarat dr. Margaret Chan.

"Trebuie să ne pregătim pentru orice surpriză pe care ne-o rezervă acest virus capricios... O mutaţie constantă şi imprevizibilă este mecanismul de supravieţuire al lumii microbiene", a aexplicat aceasta.

"De asemenea trebuie să ne pregătim pentru un al doilea sau chiar al treilea val, aşa cum s-a întâmplat în cazul precedentelor pandemii", a mai spus Margaret Chan.

Sefa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a lansat un apel la guvernele lumii să se asigure că vor dispune din timp de necesarul de vaccin, în condiţiile în care peste 20 de societăţi farmaceutice din lumea întreagă pot produce vaccinuri sigure şi eficiente.

"Avem nevoie să primim estimări privind grupele prioritare pentru o protecţie iniţială. Este una dintre deciziile cele mai dificile pe care guvernele o vor avea de luat, în condiţiile în care aprovizionarea va fi extrem de limitată timp de mai multe luni", a precizat Margaret Chan,

OMS a anunţat la începutul săptămânii că ţările din emisfera nordică au comandat peste un miliard de doze de vaccin împotriva gripei (A) H1N1 la laboratoarele farmaceutice, care însă nu vor putea furniza la începutul toamnei decât un număr limitat de vaccinuri, informază Agerpres.

Virusul (A ) H1N1 a provocat moartea a 1.799 de persoane pe întreaga planetă, majoritatea pe continentul american, după apariţia sa la sfârşitul lui martie, conform ultimelor date furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

OMS a declarat prima pandemie de gripă a secolului al XXI-lea la 11 iunie. În total, 170 de ţări au înregistrat cazuri confirmate de gripă porcină.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite