Averea lui Gigi, sechestrată pentru o datorie de 3,4 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigi Becali ar putea rămâne fără Palat.  Fiscul a constatat că acesta are datorii de milioane de euro la stat. Finanţatorul echipei de fotbal Steaua, Gigi Becali, are din nou probleme cu  Fiscul. El trebuie să achite aproximativ 3,4 milioane de euro.

Suma de 14,3 milioane de lei (aproximativ 3,4 milioane de euro) reprezintă impozite neplătite la stat de către „latifundiarul din Pipera", în perioa­da 2004-2009, şi penalităţi de întârziere. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Ilfov a demarat procedura de executare silită a unor proprietăţi ale lui Gigi Becali, care riscă să rămână fără o parte din avere.

Mai citeşte şi:

Becali nu mai este un nume la modă

Finanţatorul Stelei a cerut magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti suspendarea a trei documente emise de ANAF - Ilfov: decizia de impunere la plata Taxei pe Valoare Adaugată (TVA) a sumei de 6.334.930 de lei şi a penalităţilor de 8.012.655 de lei, a unui titlu executoriu şi a unei somaţii de plată.

Aceste acte au fost emise după ce angajaţii Fiscului au finalizat un raport de inspecţie fiscală care are 192 de pagini. Potrivit concluziilor acestui document, Becali ar fi îndeplinit „activităţi economice" prin perfectarea unui număr de 53 de contracte de vânzare-cumpărare ale unor imobile, în perioada 2004-2009 (9 contracte în 2004, 16 în anul 2005, 11 în anul 2006, 16 în 2007 şi unul în 2008).

Latifundiarul cere suspendarea celor trei acte deoarece procedura administrativă de contestare a documentelor este în curs, iar, în final, trebuie şi ca „justiţia să se pronunţe asupra legalităţii şi temeiniciei datoriei constatate prin actul fiscal".

A parcelat şi a vândut fostul IAS Mogoşoaia

„Toate achiziţiile mele se referă la un singur teren cumpărat în 1999 de la Fondul Proprietăţii de Stat (FPS), dezmembrat şi din care am vândut câteva parcele, pentru care deja ANAF s-a pronunţat pentru parte din vânzări că nu sunt purtătoare de TVA. Am solicitat un tratament fiscal egal pentru vânzările mele", arată Becali în cererea de chemare în judecată.

Terenul care a intrat în atenţia inspectorilor a fost achiziţionat de Becali, în 1999, de la Societatea Comercială Agroindustrială Mogoşoaia (fostul IAS Mogoşoaia), unde administrator a fost omul său de încredere Teia Sponte, şi la care statul a fost acţionar majoritar prin FPS. Modalitatea prin care Becali a ajuns în posesia terenurilor fostului IAS a fost cercetată de procurori, dar dosarul a fost închis în 2005.

Tranzacţiile imobiliare

Fiscul susţine că Becali, în calitate de persoană fizică, ar fi efectuat în perioada supusă controlului, tranzacţii imobiliare constând în vânzări de terenuri construibile, activitate definită ca activitate economică cu caracter de continuitate.

„În conformitate cu prevederile legale, avea obligaţia de a se înregistra ca persoană impozabilă în scop de TVA, începând cu luna august 2004, şi să îndeplinească toate obligaţiile legale ce decurg din această calitate", susţin reprezentanţii ANAF. În replică, latifundiarul a arătat că până în anul 2009, funcţionarii Fiscului nu au pretins niciodată TVA pentru vânzarea de imobile, şi că notarii publici poartă răspunderea indicării exacte a obligaţiilor de plată ale vânzătorilor şi ale cumpărătorilor.

Previziunile lui Becali

Gigi Becali este nemulţumit şi de faptul că angajaţii statului au început procedura executării silite, existând riscul ca proprietăţile sale să fie vândute la un preţ mic.

„Este de notorietate împrejurarea că orice vânzare a unor imobile în actualul context economic, în cazul unor proceduri de executate silită, va conduce la prejudicierea mea certă prin înstrăinarea imobilelor mele pe sume derizorii. Sunt, astfel, privat de posibilitatea de a beneficia de o viitoare certă revenire a pieţei imobiliare", susţine Becali.

Garanţie de 5 milioane de euro

„Ce zice judecătorul aia fac", a declarat, ieri, Gigi Becali pentru „Adevărul". Omul de afaceri a arătat că a depus un teren, garanţie la ANAF, pentru a nu fi executat silit.

„Legea spune că valoarea lăsată garanţie trebuie să fie o dată şi jumătate faţă de valoarea datoriei. Am chemat un expert şi mi-a evaluat un teren la cinci milioane şi jumătate de euro şi l-am lăsat garanţie", ne-a explicat Becali. Dacă ANAF-ul va accepta această garanţie, Becali a spus că-şi va retrage procesul de suspendare de pe rolul instanţei.

"Ce zice judecătorul aia fac. Am chemat un expert şi mi-a evaluat un teren la cinci milioane şi jumătate de euro şi l-am lăsat garanţie."
Gigi Becali
finanţator FC Steaua

Sechestru după sechestru

Sechestrul cerut de Fisc pentru o parte din averea lui Gigi Becali nu reprezintă singura problemă financiară a latifundiarului. El încearcă să recupereze peste 1,7 milioane de euro sechestraţi de DNA în dosarul „Valiza de la Cluj". De asemenea, instanţa a dispus şi reţinerea a 150.000 de euro din conturile latifundiarului, după ce acesta a „uitat" să plătească un aparat medical donat Spitalului de Copii „Marie Curie".

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite