Averea şefului minerilor, cercetată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Integritate a demarat investigaţii asupra modului în care a dobândit averea Daniel Surulescu (40 de ani), director general al CNH. Ieri, din subteran au fost scoşi patru mineri morţi, în mină rămânând încă patru cadavre. La suprafaţă încep să iasă şi afacerile şefului CNH, Daniel Surulescu.

Cei nouă salvatori care au intrat, ieri, în subteranul minei Petrila, pentru a scoate la suprafaţă trupurile minerilor decedaţi în exploziile de sâmbătă, a trebuit să parcurgă un traseu ce cuprinde două galerii de legătură, două puţuri verticale şi mai multe planuri înclinate.

Prin astfel de labirinturi ale morţii, salvatorii au coborât până la 950 de metri adâncime, la locul exploziei. Nu au găsit decât patru din cele opt trupuri neînsufleţite. Cu greu i-au adus la suprafaţă pe  Elekeş Attila (miner galerie), Metş Dan (sondor), Puian Nicolae (miner şef de brigadă), Frăţilă Daniel (miner şef de schimb).   

Doi mineri, între viaţă şi moarte

Doi dintre cei trei mineri accidentaţi la Petrila, aduşi duminică la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, sunt în stare foarte gravă. Potrivit prof. Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Reparatorie a spitalului, primele 10-12 zile sunt critice pentru cei doi pacienţi, care au arsuri respiratorii grave.

Alţi cinci mineri răniţi în explozia de la Petrila au fost internaţi la Spitalul de Chirurgie Plastică şi Arsuri.  Doi dintre aceştia, care au arsuri de gradul II  pe 80%, respectiv 85% din corp, vor fi supuşi unui transplant de piele, zilele acestea, a declarat dr. Cristian Niţescu, directorul medical al instituţiei.

Dispariţia unui director devotat

Unul dintre cei seceraţi în explozia de la Petrila este chiar adjunctul directorului exploatării, inginerul-şef Producţie, Iosif Brad (45 de ani). A murit tocmai când trebuia ­să-şi pornească fiul în viaţă. Tânărul Brad are 20 de ani.

Tatăl său se afla la conducerea exploatării în ziua de sâmbătă, iar rudele spun că de fiecare dată cobora în mină să vadă care este situaţia şi ce materiale sunt necesare. Şi sâmbătă a coborât, deoarece ar fi fost probleme în subteran şi a mers să vadă despre ce este vorba, însă nu a mai ieşit.

Declaraţiile oamenilor sunt confirmate şi de directorul Serviciului Sănătate şi Securitate în Muncă din cadrul CNH Petroşani, Petru Drăgoescu, care declara că în subteranul minei Petrila conducerea cobora să ştie care este situaţia, iar dovada acestui lucru este şi inginerul Iosif Brad.

„Era un om cu experienţă mare în minerit şi dacă ar fi fost vreun pericol mare nu şi-ar fi băgat ortacii în mina ucigaşă”, declara ieri un miner.

Explozie cu două ipoteze

Procurorii şi inspectorii ITM desemnaţi să se ocupe cu investigarea cauzelor care au dus la producerea celor două deflagraţii din mina Petrila au audiat ieri mai multe persoane din cadrul exploatării.

Ieri, la orele prânzului, mai multe echipamente de calcul au fost scoase din clădirea administrativă a minei, cel mai probabil pentru a fi verificate de specialişti, însă nimeni din rândul anchetatorilor nu a explicat ce indicii se caută. Potrivit unor surse apropiate de comisia de anchetă, care au investigat explozii de mină, în situaţia de la Petrila pot fi cel mai probabil două situaţii care să fi dus la devastatoarea explozie.

Prima ar fi că lucrau cu foc, iar salvatorii încercau să stingă focul folosind furtunul cu apă în jar. Aşa ar fi apărut hidrogenul care ar fi putut provoca o explozie de mici proporţii şi care să dea naştere deflagraţiei de metan. A doua posibilitate ar fi aceea că minerii au prins în tavanul galeriei o pungă de metan. Specialiştii spun că acolo nu se poate niciodată măsura tehnic concentraţia.

Familii distruse

Brad Iosif - inginer-şef producţie, tatăl unui băiat de 20 de ani.
Holigher Doru - şef sector,  tată a trei copii, băiatul cel mic are şapte ani.
Alecsa Marcel - sondor, tată a  două fete şi un băiat. 
Puian Nicolae - miner şef de brigadă, a lăsat în urmă un băiat de 15 ani.
Stoian Vasile - miner, tatăl unui băiat în vârstă de 16 ani şi al unei fetiţe de 9.
Şipoş Cristian - miner, tatăl unei fetiţe de cinci ani.
Vişan Trandafir - adjunct şef sector, tatăl unei  fetiţe de 14 ani.
Frăţilă Daniel - şef de schimb, tată al unei adolescente de 18 ani.
Mateş Dan - sondor, tatăl unei fete de 15 ani.
Elekeş Attila - miner.
Moş Silviu - şef de schimb.
Măţan Adrian - 27 de ani, student.

Cabana pierdută în declaraţii

Ieri, Daniel Surulescu, directorul general al Companiei Naţionale a Huilei a evitat să răspundă întrebărilor presei, mai ales în contextul în care multe dintre ele ar fi fost stânjenitoare. Una dintre ele se referă la venitul anual declarat de circa 9.000 de lei pe lună (2400 de euro), deşi, potrivit unor oficiali din minerit, în declaraţia de avere nu sunt trecute o serie de bonificaţii care-i rotunjesc salariul până la peste 30.000 de lei (8000 de euro).

Surulescu are un apartament în Petroşani, în care locuieşte cu soţia sa, angajată în cadrul Judecătoriei Petroşani. În urmă cu trei ani, Surulescu a fost implicat ­într-un scandal, pentru că şi-a ridicat o cabană în staţiunea Parâng cu materiale care ar fi trebuit să ajungă în subteran.

Directorul CNH a recunoscut că respectiva cabană îi aparţine, precizând că este a familiei sale, iar el nu a făcut decât să o „întremeze” puţin, iar materialele respective sunt achiziţionate din banii lui de la firme din Valea Jiului.

Intrat în atenţia DNA

Daniel Surulescu a fost în atenţia procurorilor anticorupţie într-un dosar privind achiziţionarea unor utilaje pentru compania minieră, însă nu au fost formulate acuzaţii împotriva sa.

Motivul cercetării îl constituie achiziţionarea unor utilaje pentru suma de 7,9 milioane de euro, demarând procedurile de achiziţie înainte de a avea şi fondurile necesare. De asemenea, şi patronul echipei Jiul Petroşani, Alin Simota, cunoscut ca apropiat al şefului companiei, a făcut afaceri cu regia.

Firma nedeclarată

Daniel Surulescu este investigat de Agenţia Naţională de Integritate pentru că nu a catadicsit să-şi reactualizeze declaraţiile de venit şi de interese. Salariul său şi veniturile conexe (prime, sporuri) nu sunt cunoscute în momentul de faţă, din cauza secretizării şi nepublicării acestor informaţii publice.

În schimb, este cert că în actuala declaraţie de interese Surulescu nu a menţionat faptul că este acţionar în firma Denta X Ray Diagnostic SRL, firmă în care are 50% din profit sau pierderi. Firma are activităţi de medicină umană, dar până la această oră nu se ştie dacă există relaţii de afaceri cu CNH.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite