Avem şi noi "SIRENE"-Baza cu datele infractorilor căutaţi în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Română beneficiază, de azi, o nouă bază de date cu informaţii despre infractorii urmăriţi la nivel european, la fel ca şi celelalte 27 de state din Spaţiul Schengen.

Un nou birou

Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională al Inspectoratului General al Poliţiei Române, a inaugurat, azi, Biroul SIRENE-România (Supplementary Information Request at National Entries). Această structură asigură prin folosirea unui sistem informatic unic la nivel naţional, mai multe informaţii despre persoanele urmărite la nivel european, cu ajutorul unei aplicaţii folosită de toate statele Schengen.

Ce face platforma SIRENE
Dacă până în prezent poliţiştii români, puteau urmări doar date primare, cu ajutorul aplicaţiei SIS, ca numele, prenumele, adresa, despre un suspect căutat de toate ţările europene, acum pot accesa date despre modul de operare, locul unde a fost văzut ultima oară, ori persoanele pe care le-a contactat de curând.
Biroul SIRENE este singurul punct de contact între autorităţile de aplicare a legii din două state membre în legătură cu informaţii suplimentare la o semnalare din Sistemul Informatic Schengen.
Tot prin intermediul Biroului SIRENE se realizează şi coordonarea activităţilor de urmărire şi supraveghere transfrontalieră desfăşurate fie pe teritoriul Ungariei sau Bulgariei, fie pe teritoriul României.

Fonduri europene
Sumele necesare operaţionalizării Biroului SIRENE au provenit din instrumente financiare europene. Acestea au fost alocate din cadrul programului Facilitatea Schengen prin  OPCP -Oficiul de Plăţi şi Contractare PHARE- din cadrul Ministerului Finantelor Publice, în valoare de 4 milioane de Euro. Suma a fost absorbită în procent de 97,75 % din bugetul alocat (3.909.766,09 Euro).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite