Autorităţile se luptă cu ţânţarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

trecut zburătoarele iscaseră un adevărat război între consilieri şi primarul municipiului. În Cluj, ţânţarii au început să îi înţepe pe localnici după încălzirea vremii şi

trecut zburătoarele iscaseră un adevărat război între consilieri şi primarul municipiului.
În Cluj, ţânţarii au început să îi înţepe pe localnici după încălzirea vremii şi revenirea anotimpului ploios. Clujenii au făcut numeroase sesizări la primărie, iar instituţia a pornit o campanie de dezinsecţie în toate parcurile din apropierea lacurilor şi a Someşului, de pe domeniul public. S-a intervenit timp de trei zile cu substanţe larvicide şi adulticide, în Parcurile Tineretului, Detunata, Simion Bărnuţiu, Primăverii, cartierul Grigorescu, Canalul Morii. Substanţele folosite sunt biodegradabile, din grupele III şi IV de toxicitate, aprobate de Ministerul Sănătăţii. şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare Cluj, Iulian Duma, ne-a confirmat că, în anii ploioşi, prezenţa ţânţarilor este mai vizibilă. Invazia ţânţarilor a fost confirmată în mai multe judeţe ardelene, în câteva sate din judeţul Satu Mare fiind însoţită şi de prezenţa căpuşelor.
Timişorenii nu au nicio problemă cu ţânţarii, în ciuda umezelii care încă persistă. Municipalitatea timişoreană a declanşat "războiul" terestru şi aerian împotriva insectelor încă de la sfârşitul lunii aprilie. Insecticidul folosit distruge, încă din fază incipientă, ouăle şi larvele de ţânţari sau de muşte. "În baza buletinelor de analiză, tratamentele se fac de patru ori pe lună - în lunile mai şi iunie - şi de minimum două ori pe lună în iulie, august, septembrie. La şcoli şi grădiniţe, tratamentele se fac ori de câte ori este nevoie", precizează Flavius Boncea, purtătorul de cuvânt al municipalităţii. Primăria Timişoara a pierdut însă un front în lupta împotriva ţânţarilor: Pădurea Verde, unde aceştia supravieţuiesc şi se înmulţesc în ciuda tuturor tratamentelor biologice folosite.

Florea: Înjuraţi consilierii dacă sunteţi înţepaţi
Edilii Târgu Mureşului susţin că la ora aceasta ţânţărimea din urbe este ţinută sub control, după ce anul trecut, pe vremea aceasta, se pornise un adevărat război între primarul Dorin Florea şi consilierii locali pe această temă. Atunci, mai mulţi consilieri au votat împotriva Regulamentului privind deratizarea municipiilor, adoptat la nivel naţional, ori s-au abţinut de la vot, depăşindu-şi astfel atribuţiile şi încălcând prevederile legale. "Dacă îi pişcă ţânţarii, îi rog pe cetăţenii Târgu Mureşului, la fiecare ţânţar pe care-l omoară, să-i înjure pe consilierii care s-au opus", a spus Florea, care a făcut publice numele consilierilor care au împiedicat demararea la timp a acestei acţiuni. Totodată, el nu a exclus acţionarea în instanţă a Agenţiei de Mediu, care afirmase că această acţiune nu este oportună. "Deja de o săptămână acţiunea de stropire anti-ţânţari a început, trebuie însă câteva zile de vreme bună, stabilă, pentru ca să fie şi eficientă", ne-a declarat Marius Paşcan, purtător de cuvânt al Primăriei Târgu Mureş.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite