“Autorităţile locale fac legea şi împart asomatoarele pentru porci doar cui vor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De Ignat, în 20 decembrie, românii trebuie să renunţe teoretic la respectarea tradiţiei. Însă, deşi sunt obligaţi să respecte normele Uniunii Europene, românii preferă să îşi

De Ignat, în 20 decembrie, românii trebuie să renunţe teoretic la respectarea tradiţiei.

Însă, deşi sunt obligaţi să respecte normele Uniunii Europene, românii preferă să îşi sacrifice  porcii aşa cum i-au învăţat părinţii şi bunicii, nu folosind metodele impuse de lege.

Comisia Europeană a anunţat că nu va mai acorda fonduri pentru agricultură şi pentru fermieri, dacă autorităţile române nu vor reuşi să implementeze corect sistemele europene cu privire la bunul tratament al animalelor.

Pe lângă aceasta, cei care se încăpăţânează să nu respecte normele europene privind tăierea porcului riscă amenzi usturătoare.

Asomator cu glonţ sau electric

Deşi legea îi obligă pe români să folosească asomatoare pentru tăierea porcilor, cei mai mulţi încă folosesc metoda tradiţională - cuţitul. De regulă, animalul este sacrificat înainte de Ignat, perioada tăierii porcilor începând cel mai devreme de Sfântul Nicolae, în funcţie de vreme.
 
Potrivit directorului Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, Dr. Vladimir Rizac, în România este permisă sacrificarea porcilor numai cu ajutorul aparatelor de asomare, conform prevederilor art.9 al Directivei 119/1993/CE, transpusă în legislaţia naţională prin Ordonanţa A.N.S.V.S.A. nr. 180/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificării şi uciderii.

Un asemenea aparat costă între 100 şi 900 de euro: „Asomarea poate fi făcută cu pistolul cu glonţ captiv sau prin electrocutare.

Nu este obligatoriu ca persoana care realizează asomarea să fie medic veterinar; aceasta trebuie doar să aibă avizul aferent eliberat de organele competente din cadrul Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, având în vedere că pistolul cu glonţ captiv este catalogat drept armă neletală, şi să fie instruit în acest sens”, ne-a spus Dr. Rizac.

282 de autorizaţii

Deşi teoretic orice persoană care are peste 18 ani, este cetăţean român, nu are dosar penal şi obţine autorizaţie de la Poliţie poate cumpăra un asomator, în practică situaţia e diferită.

Autorităţile locale “fac legea” şi împart aparatele doar celor pe care ele îi aleg: “Legea e clară. Nu înţeleg de ce consiliile locale o interpretează în folosul lor.

Este posibil ca una dintre cauze să fie taxa de utilizare pe care autorităţile o pot percepe în cazul în care îi desemnează doar pe medicii veterinari să deţină aceste aparate de asomare”, a adăugat Vladimir Rizac.

Directorul Direcţiei Arme, Nicolae Marinescu, ne-a spus că fermierul nu ştie că poate deţine un aparat de asomare fără să apeleze la medicul veterinar:

“Consiliile locale au interpretat altfel legea nr.295/2004 (n.r. - Legea armelor neletale) în care se specifică că nu trebuie ca persoanele care deţin aceste arme de asomare să fie desemnate de autorităţi”, a declarat Marinescu.

Până în prezent, angajaţii Serviciului de arme, explozivi şi substanţe toxice au eliberat 282 autorizaţii pentru asomare: “Nebunia începe în perioada Sărbătorilor de iarnă, deşi se pot depune cereri pentru asomatoare pe tot parcursul anului”, a mai adăugat directorul Direcţiei Arme.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite