Autorităţile chineze acuză o activistă uigură exilată că ar fi provocat tulburările din Xinjiang

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile chineze acuză o activistă uigură exilată că ar fi provocat tulburările din Xinjiang
Autorităţile chineze acuză o activistă uigură exilată că ar fi provocat tulburările din Xinjiang

Autorităţile chineze au publicat luni scrisori prin care o desemnează pe activista uigură pentru drepturile omului Rebiya Kabeer, aflată în exil, ca fiind responsabilă de tulburările de luna trecută din provincia sa natală Xinjiang.

Rebiya Kabeer, care trăieşte în statul american Virginia, a negat că ar fi organizat manifestaţiile despre care guvernul afirmă că s-ar fi soldat cu 197 de morţi şi 1.700 de răniţi.

Poliţia chineză a anunţat duminică arestarea a 319 persoane în plus în Xinjiang, suspectându-le că ar fi luat parte la protestele care i-au opus pe etnicii majoritari han minorităţii uigure luna trecută, potrivit agenţiei oficiale de presă Xinhua. Aceste arestări intervin după trimiterea în detenţie a peste 1.600 de persoane, acuzate de aceeaşi participare la manifestaţiile de protest din 5 iulie, potrivit Agerpres.

Guvernul de la Beijing susţine că uiguri expatriaţi - printre care şi Rebiya Kabeer - şi-au incitat conaţionalii să-i atace pe chinezii han. Potrivit Xinhua, în scrisori, rudele militantei - între care un frate şi doi dintre copiii săi - o acuzau că ar fi în spatele ultimelor tulburări, menţionează AFP, subliniind că pentru moment nu există o posibilitate de a verifica dacă scrisorile au fost scrise într-adevăr de familia militantei, ale cărei rude rămase în China au suferit urmăriri judiciare, considerate de unii ca represalii.

Astfel, Dilxat Raxit, purtător de cuvânt al Congresului mondial al uigurilor, organizaţie internaţională care apără poporul uigur, a declarat că rudele militantei nu sunt autoarele acestor scrisori şi s-ar putea să fi fost forţate să le semneze împotriva voinţei lor. Rebiya Kabeer este preşedinta Congresului mondial al uigurilor şi a Asociaţiei americane a uigurilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite