Autorităţile vor prăbuşiri controlate în Ocnele Mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii estimează că vor fi expulzaţi 250.000 de metri cubi de saramură

La sediul Prefecturii Vâlcea se stabileşte astăzi în cât timp va începe prăbuşirea controlată a tavanului cavernei din Câmpul I de Sonde. După şedinţă, o comisie de specialişti va merge şi la faţa locului pentru a vedea exact care este situaţia.

1,5 milioane de metri cubi de saramură sunt în caverna I

„Se va stabili când începem prăbuşirea controlată în Câmpul I. Se va discuta şi despre lipsa de finanţare pentru executarea celor 54 de case care se fac la Căzăneşti pentru strămutarea oamenilor din Ocne care stau în zona de risc. Avem şi trei familii care locuiesc în zona de risc a Câmpului I care nu vor să se mute pentru că nu sunt de acord cu despăgubirile. Dacă va fi nevoie, voi iniţia exproprierea lor pe utilitate publică“, a declarat Remus Grigorescu, prefectul judeţului. În şedinţă se va discuta şi de mutarea a trei stâlpi de electricitate care sunt în zona de prăbuşire, dar şi de preluarea saramurii care iese din subteran.
Exploatarea sării în soluţie a început în Câmpul I în perioada 1960-1961. Câmpul I de Sonde a funcţionat până în 1973, când activitatea a fost întreruptă. Încă de atunci specialiştii au estimat că o să aibă loc prăbuşiri în zonă. Tot Câmpul I e format din 10 sonde care s-au unit între ele. În urma măsurătorilor cavernometrice, în 2006 s-a ştiut pentru prima dată că în subteran este o cavernă care are 1,5 milioane de metri cubi de saramură.
„Specialiştii spun că, în urma surpării controlate, vor fi deversaţi din Câmpul I între 200.000 şi 250.000 de metri cubi de saramură. Suntem pregătiţi să preluăm această cantitate. Am terminat construcţia digului de retenţie care poate să preia până la 500.000 de metri cubi de saramură“, spune Petre Iordache, primarul oraşului Ocnele Mari.

36 de familii stau în zona de risc

 Edilul susţine că are trei familii care locuiesc în zona de risc şi nu vor să se mute. „E posibil ca saramura să inunde curţile. Dacă e ceva grav o să le evacuăm cu forţa“, precizează Iordache. Pe lista familiilor celor care trebuie mutaţi se află şi Efdochia Cismaru, o bătrână de 80 de ani. Femeia are două case în gospodărie şi un fânar zidit.
„Unde să mă mai mut? De trei ani îmi tot promit că îmi fac casă şi nu mi-au mai făcut. Seara mă culc, dar dimineaţa nu ştiu dacă mă mai trezesc. Mie au vrut să îmi dea pe tot terenul şi trei construcţii 140.000 de lei şi am refuzat. Alţii cu relaţii au luat miliarde pe o cocioabă“, spune supărată bătrâna. În prezent, sarea în soluţie se mai exploatează din Câmpurile III şi IV care sunt compuse din 41 de sonde. Conform planului de evacuarea, realizat de autorităţile locale, în zona de risc locuiesc 36 de familii formate din 92 de persoane.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite