Autoritatea Electorală, gaură neagră în buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi nu-şi exercită toate atribuţiile conferite de lege, instituţia şi-a sporit numărul de angajaţi şi salariile. Luna trecută, şefii Autorităţii Electorale Permanente s-au trezit cu mai mulţi bani pe statul de plată. Ei vor primi o diurnă lunară echivalentă cu aproape 50% din salariu.

În urmă cu aproape o lună, Parlamentul a aprobat, după discuţiile din Birourile Permanente, noul regulament de organizare şi de funcţionare a Autorităţii Electorale Permanente (AEP). Cea mai importantă modificare se referă la acordarea unei diurne demnitarilor din AEP care nu au locuinţă în Bucureşti pentru a-şi plăti deplasarea şi chiria.

Preşedintele Octavian Opriş este din Bacău, vicepreşedintele Ana Maria Pătru, din Râmnicu Vâlcea, iar secretarul general Tiberiu Covacs, din Braşov. În cazul vicepreşedintelui Marian Muhuleţ, deşi în CV el scrie că este din Bucureşti, pe declaraţia de avere nu sunt trecute proprietăţi în Capitală.

Prin urmare, de această diurnă beneficiază preşedintele, cei doi vicepreşedinţi şi secretarul general, care formează Colegiul consultativ. Diurna este de 2% pe zi din salariul de bază. La 22 de zile lucrătoare, diurna lunară ajunge la 44%. Suma totală încasată de fiecare dintre cei aflaţi la conducerea instituţiei este comparabilă cu veniturile obţinute de către demnitari. Rezultă că veniturile lunare ale celor din conducerea AEP sunt între 7.000 şi 10.000 de lei.

Tot prin modificarea legislativă operată luna trecută, instituţia şi-a mărit aparatul de lucru cu 80 de posturi, de la 170, câte erau înainte, potrivit site-ului instituţiei. AEP are 15 departamente în aparatul central, la care se adaugă filialele teritoriale.

Salarii de miniştri

AEP este condusă de un preşedinte cu rang de ministru, cu un salariu asimilat acestei demnităţi. Fostul senator PSD Octavian Opriş este cel care ţine toate frâiele instituţiei. Preşedintele AEP este ordonator principal de credite, aprobă bugetul anual, planul anual de investiţii, statul de funcţii, organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor şi numeşte, promovează şi eliberează din funcţie personalul. La 1 ianuarie 2008, salariul unui ministru era de 6.932 de lei. Cu diurna de transport şi chirie, salariul lui Opriş va ajunge la 9.982 de lei.

Preşedintele AEP este sprijinit de doi vicepreşedinţi şi de un secretar general. Împreună formează Colegiul consultativ. Rolul vicepreşedinţilor, Marian Muhuleţ şi Ana Maria Pătru, este acela de a coordona compartimentele instituţiei şi de a ţine locul şefului, când este cazul, prin delegare.

Cei doi vicepreşedinţi sunt asimilaţi funcţiei de secretar de stat, inclusiv în ceea ce priveşte salariul - 6.068 de lei pe lună. Cu tot cu diurnă, venitul lunar al acestora ajunge la 8.737 de lei.

Secretarul general Tiberiu Kovacs este înalt funcţionar public şi câştigă cât secretarul general al Camerei Deputaţilor – 6.343 de lei. Dacă adăugăm diurna, ajunge la 9.133 de lei. La alegeri, cei din conducerea AEP, cu excepţia secretarului general, fac parte şi din Biroul Electoral Central, de unde mai ridică o indemnizaţie.

Bani luaţi degeaba

Aceste venituri sunt nejustificate dacă se are în vedere efortul depus de instituţie în intervalul dintre două perioade electorale. Conform regulamentului de funcţionare, AEP asigură aplicarea la nivel naţional, în intervalul menţionat, a dispoziţiilor legale privind organizarea alegerilor şi ajută autorităţile locale să se descurce în alegeri.

De asemenea, urmăreşte şi sprijină dotarea secţiilor de votare cu logistică modernă, sprijină acţiunea de întocmire şi de actualizare a listelor electorale permanente, precum şi de întocmire şi eliberare a cărţilor de alegător (operaţiune nefinalizată nici până în prezent).

Atribuţii vagi, activitate necunoscută

Prin legea de funcţionare AEP se ocupă şi de popularizarea şi cunoaşterea procedurilor electorale specifice, lucru foarte puţin vizibil până acum. În sarcina instituţiei cade şi stabilirea subvenţiilor de la buget pentru partidele politice, şi controlul asupra finanţării acestora şi a campaniilor electorale.

Cu 90 de zile înainte de alegeri, de la anunţarea datei privind organizarea scrutinului, atribuţiile instituţiei se diminuează, după cum ne-a declarat vicepreşedintele Marian Muhuleţ.

Autoritatea Electorală  rămâne să se ocupe de controlul finanţării partidelor şi al campaniei electorale, precum şi de achiziţionarea softului necesar centralizării voturilor. Restul cade în sarcina Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), care are atribuţii de organizare din punct de vedere logistic şi administrativ. Cum acţiunile AEP sunt necunoscute, rolul instituţiei în procesul electoral este pus sub semnul întrebării.

Softul pentru alegeri nu este încă achiziţionat

Înainte de alegeri, AEP are în sarcină organizarea unei licitaţii pentru achiziţionarea softului cu ajutorul căruia se numără voturile. Licitaţia pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie a fost amânată pe 1 octombrie. Dar s-a găsit o formulă de contractare a unui furnizor de astfel de servicii.

Vicepreşedintele Marian Muhuleţ a explicat pentru „Adevărul“ că licitaţia a fost amânată din cauză că nu s-au prezentat suficienţi competitori. Regulamentul spune că la o astfel de licitaţie trebuie să se prezinte minimum cinci candidaţi, însă au participat doar doi. Prin urmare, s-a ales să se meargă pe procedura de negociere cu publicare de anunţ. „Zilele acestea se va încheia procedura şi va fi anunţat câştigătorul”, a asigurat Muhuleţ.

AEP a fost înfiinţată în 2004, însă nu a făcut licitaţie pentru softul necesar în alegerile de atunci deoarece nu se încadra în termenul legal. La alegerile europarlamentare, AEP şi-a pierdut această atribuţie, după ce Guvernul a dat o ordonanţă prin care a lăsat licitaţia în grija Institutului Naţional de Statistică. Cei de la AEP nu ştiu să explice iniţiativa Guvernului. Procedura pentru achiziţionarea de soft a fost realizată de către AEP doar în primăvară, la alegerile locale.

Octavian Opriş

Devenit preşedintele al Autorităţii Electorale Permanente în mai 2004, Octavian Opriş a fost senator PSD. El are în prezent rang de ministru. Salariul său este de aproape 7.000 de lei. Cu diurna de 44%, Opriş ridică lunar aproape 10.000 de lei. În plus este şi membru al Biroului Electoral Central.

Tiberiu Kovacs

Este secretar general al Autorităţii Electorale Permanente din noiembrie 2004. Funcţia sa este asimilată celei de secretar general în Camera Deputaţilor sau în Senat. Înainte de introducerea diurnei, Tiberiu Kovacs câştiga peste 6.300 de lei. După aplicarea acesteia la salariul de bază, încasează lunar peste 9.100 de lei.

Marian Muhuleţ

Este născut în 1979 şi deţine funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente din martie 2007. Între 2006 şi 2007, a fost consilierul ministrului pentru relaţia cu Parlamentul. În cadrul AEP este reprezentantul Executivului. Cu diurna introdusă luna trecută, are o indemnizaţie de peste 8.700 de lei.

Ana Maria Pătru

Are 32 de ani, iar înainte de a ocupa funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente a fost consilier juridic, atât la stat, cât şi în domeniul privat. A fost numită în funcţie la propunerea Palatului Cotroceni. Câştigă, la fel ca Marian Muhuleţ, în jur de 8.700 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite