În plină criză, economia Australiei creşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia australiană a crescut neaşteptat în primul trimestru, evitând recesiunea globală cu care s-au confrutnat Statele Unite, Marea Britanie şi Japonia. În ciuda crizei, în ţara de la antipozi, exporturile şi cheltuielile de consum au crescut, observă Bloomberg.

Produsul intern brut a urcat cu 0,4% în primele trei luni ale anului, după ce a scăzut cu 0,6% în al patrulea trimestru, a anunţat biroul de statistică al ţării. Economiştii mizau pe un declin de 0,2%.

Acţiunile s-au scumpit şi dolarul australian s-a apreciat la un maxim al ultimelor opt luni, după ce datele au arătat că economia australiană a crescut. Creşteri au mai fost raportate de China şi India.

Cheltuielile de consum au urcat cu 0,6% în perioada analizată, ajutând astfel cu 0,3% creşterea PIB-ului, potrivit raportului relevat astăzi. Cheltuielile bugetare au crescut la rândul lor cu 0,3%, în timp ce exporturile au avansat cu 2,7%.

Totuşi, o parte a economiei se menţine slabă. Investiţiile în afaceri au scăzut cu 6,1%, iar importurile cu 7%, din cauza unor companii precum Rio Tinto Group, care a redus cheltuielile şi a concediat angajaţi.

Vânzările auto au scăzut cu 14,9% în mai, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate marţi de Camera Federală a Industriilor Auto.

Guvernul australian a implementat deja două mari pachete de stimuli, în încercarea de a ajuta economia, iar banca centrală a redus dobânda cheie pentru sprijinirea cererii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite