„Austeritate“ cu salarii mai mari la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea de la Washington a Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat acordarea unei noi tranşe de împrumut pentru România, iar banii – 884 de milioane de euro – vor intra mâine în contul Băncii Naţionale, însă finanţatorii recomandă „continuarea ajustărilor şi constrângerilor de cheltuieli“.

De cealaltă parte, la Bucureşti se aud tot mai multe voci care anunţă că salariile bugetarilor vor creşte în 2011 cu 10% până la 14%.

Vom strânge cureaua şi în 2011

Efortul recent de consolidare fiscală a poziţionat România pe o cale sigură în atingerea ţintelor fiscale, dar principala provocare este de a asigura continuitatea ajustărilor, prin menţinerea unor constrângeri de cheltuieli şi prin reforme fiscale structurale, a anunţat ieri FMI.

„Măsurile-cheie includ reforma pensiei, reforma sistemului public de salarizare, administrarea taxelor, sectorul sănătăţii şi restructurarea companiilor de stat. Iniţierea unor reforme în piaţa muncii şi în ceea ce priveşte protecţia socială vor ajuta la creşterea productivităţii. Prioritatea ar trebui acordată în permanenţă rezolvării problemei arieratelor printr-o mai bună disciplină a plăţilor în economie şi creşterii credibilităţii autorităţilor privind eforturile de ajustare", a declarat Murilo Portugal, director adjunct în cadrul FMI.

Veşti bune pentru bugetari

Surse sindicale, dar şi ministeriale citate de agenţiile de presă au afirmat, ieri, că salariile tuturor angajaţilor din sectorul bugetar vor creşte în 2011. Iniţial, Ministerul Finanţelor a propus o creştere de numai 1% pentru salariile mai mari de 2.500 lei, însă acum se vehiculează creşteri de 10% până chiar la 14%. Baza de raportare va fi dată de drepturile salariale la 31 decembrie 2010, adică veniturile diminuate deja cu 25% în această vară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite