Aurul Maramureşului, exploatat cu cianuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sterilul aurifer din Baia Mare va fi valorificat din nou. Epopeea exploatării depozitului de steril aurifer de la Baia Mare este pe cale să se încheie, după ce instanţa a declarat irevocabil falimentul firmei Transgold.

Curtea de Apel din Cluj a respins ieri solicitarea statului ungar de a fi acceptat creditor al firmei Transgold, declarată falimentară. Partea maghiară a dorit să se constituie creditor cu suma de 140 milioane dolari, sumă care reprrzintă prejudicii provocate de accidentul ecologic din anul 2000.

Ioan Coman, lichidatorul Transgold ne-a declarat că acuzarea nu a reuşit să facă o legătură certă de cauzalitate între poluare şi mortalitatea piscicolă de pe Tisa. „E suspectată o substanţă aruncată preventiv de autorităţile maghiare, pentru neutralizarea cianurii”, a spus Coman. Instanţa a declarat ca irevocabil falimentul Transgold. Acest lucru înseamnă că  noul proprietar al haldei de steril poate relua activitatea de extragere a aurului prin cianurare la randament maxim.

Activitate diminuată după 2000

Activitatea de cianurare a sterilului de la Combinatul Phoenix de lângă Baia Mare a demarat după revoluţie, cu mai mulţi investitori australieni. Accidentul ecologic din luna ianuarie a anului 2000, care a provocat ruperea digului unu pe iaz, a dus la poluarea cu cianuri a râului Lăpuş. Ministerul pentru Protecţia Mediului din Ungaria a pretins că poluarea de la SC Aurul- Transgold a cauzat mortalitate piscicolă pe râul Tisa şi a emis pretenţii financiare.

Australienii au sistat investiţiile şi s-au retras din asociere, după ce statul ungar a obţinut în 2005, diminuarea la 15 la sută a producţiei de aur. Fiind în imposibilitatea de a continua singură exploatarea, partea română a decis falimentarea societăţii.

300 milioane de euro

Firma britanică Oxus Gold, în asociere cu Kazakh Gold a achiziţionat în 2007 activele Transgold, cu suma de 16 milioane de lei, acoperind datoriile societăţii. În paralel, Oxus a demarat activitatea de reautorizare pentru producţia de aur. Depozitul de steril de langă Baia Mare este estimat la circa 300 milioane de euro.

Autorizarea, în curs

Halda de lângă Baia Mare are opt milioane de tone de steril, cu un procent de valorificare de 0,3 g pe tonă. Neutralizarea sterilului ar costa Statul 20 milioane de euro. Potrivit şefului serviciului de avizări de la Agenţia de Mediu Cluj, firma Romaltyn Minning, reprezentant Oxus, mai are de refăcut conductele care vor transporta amestecurile de pirită şi şlam pentru avizul de mediu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite