Marin Anton (MTI): "Suntem sub atenţionare Cod Roşu pentru aviaţie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De miercuri dimineaţă, începând cu ora 9.00, avioanele ar putea rămâne la sol, deoarece autorităţile vor decreta cod roşu pentru aviaţie. Motivul pentru care a fost luată această decizie este un nou nor de cenusă vulcanică ce va acoperii cerul României, a anunţat Aurora Bell, director executiv ştiinţific meteorologie operaţionala AMN, de la comitetul de urgenţă organizat la Ministerul Mediului.

UPDATE 08.48 Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Marin Anton, a declarat că "suntem sub atenţionare Cod Roşu pentru aviaţie. Sper să luăm o decizie corectă şi să nu restricţionăm activitatea companiilor aeriene azi".

Anton a mai zis că închiderea traficului aerian de sâmbătă până luni a fost determinată de faptul că o astfel de situaţie nu a mai fost întâlnită în aviaţie şi de aceea "pentru siguranţa pasagerilor s-a optat pentru o acţiune foarte prudentă".

UPDATE 07.00 La Ministerul Transporturilor va avea loc la ora 11.00 o nouă întrunire a Comitetului de Urgenţă.

"Ministerul Mediului şi Pădurilor a primit date de ultimă oră privind evoluţia norului de cenuşă produs de erupţia vulcanului activ de sub gheţarul Eyjafjallajokull din sudul Islandei. MET Office a actualizat hărţile privind evoluţia norului de cenuşă vulcanică, din care rezultă că, începând cu data de 21 aprilie, ora 9.00, România poate intra din nou sub incidenţa codului roşu pentru aviaţie", informează un comunicat al Ministerului Mediului.

Potrivit specialiştilor, sănătatea populaţiei nu va fi pusă în pericol. Un alt nor de cenuşă a ajuns azi deasupra Marii Britanii, au anunţat autorităţile aeronautice britanice, iar mâine acesta va ajunge şi pe teritoriul ţării noastre.

Având în vedere curenţii de aer şi traiectoriile acestora la altitudini mai mici de 2.000 de metri, în următoarele 24 de ore "este exclusă posibilitatea depăşirii concentraţiilor maxim admise de substanţe poluante pe teritoriul României".

După cinci zile de haos pentru milioane de pasageri din cauza norului de cenuşă emis de vulcanul islandez, taficul a fost reluat treptat marţi în Europa. În total au fost acordate permisiuni de zbor pentru 14.000 de curse, în spaţiul aerian european, Potrivit Eurocontrol, acest lucru reprezintă aproximativ jumătate din traficul prevăzut. 

În Europa, într-o zi de marţi normală, sunt programate între 27.000 şi 28.000 de zboruri.

Mai citeşte şi:

CLICK AICI pentru a vedea cum a afectat norul din Islanda cel mai mare aeroport din vest

Pasagerii pentru cursa de Stuttgart întorşi de pe scara avionului în aeroport (GALERIE FOTO)

Companiile aeriene trebuie să restituie preţul integral al biletului

Ca urmare a restricţiilor aeriene, CFR Călători a câştigat 75.000 de euro în trei zile

Europa, sub ameninţarea unui nou nor de cenuşă

Lista de ţărilor cu restricţii  în spaţiul aerian european

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite