Aurelian Țolescu, SRI: Săptămânal colectăm peste 1,2 milioane de evenimente de securitate cibernetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sistem informatic al SRI colectează săptămânal peste 1,2 milioane de evenimente de securitate cibernetică de la peste 100.000 de IP-uri diferite, a declarat miercuri Aurelian Țolescu, un oficial al serviciului de informații.

"În cadrul Centrului Național Cyberint preocupările au început în 2008 pentru a face parteneriate public - privat. Ne interesează mult cooperarea cu operatorii de telecomunicații, cu băncile.. Am avut diverse întâlniri, dar merge foarte greu. Am reușit să încheiem acorduri cu operatorii de comunicații, dar nu am reuțit nimic cu băncile decât să comunicam foarte puțin și foarte punctual. Ne-am creat o capacitate tehnică de colectare a unor evenimente de securitate cibernetică, care săptămânal colectează peste 1,2 milioane de evenimente de la peste 100.000 de IP-uri diferite", a declarat Tolescu.

Serviciul Roman de Informatii (SRI) a fost desemnat in anul 2008, printr-o decizie CSAT, drept autoritatea nationala in domeniul Cyber Inteligence, iar in cadrul serviciului functioneaza Centrul National Cyberint, avand misiunea asigurarii capabilitatilor de prevenire, protectie, reactie si management al consecintelor in situatia unor atacuri cibernetice.

Printr-o decizie CSAT luată în 2008, SRI a fost desemnat drept autoritatea națională în domeniul Cyber Intelligence, iar în cadrul serviciului funcționează Centrul Național Cyberint, care este responsabil cu asigurarea capacităților de prevenire, protecție, reacție și management al consecințelor în situația unor atacuri cibernetice, scrie hotnews.ro.

Incidentele de securitate cibernetică sunt monitorizate de CERT-RO.

"Principalul obiectiv al CERT-RO stabilit prin lege este înființarea sistemului național de alertă timpurie și informare în timp real privind incidentele cibernetice în scopul avertizării și emiterii de rapoarte cu privire la distribuția și natura incidentelor, precum și colaborarea cu autoritățile naționale responsabile în asigurarea securității cibernetice în vederea prevenirii și înlăturării efectelor incidentelor. Sistemul este deja demarat, elemente ale sistemului sunt deja funcționale", a declarat Liviu Nicolescu, noul director general al CERT-RO.

Toate instituțiile publice sunt obligate să se înroleze în acest sistem, însă nu există un termen exact.

Deocamdată, doar 10 instituții s-au înrolat în sistem, de la care se colectează informații despre diferite evenimente de securitate informatică, care sunt ulterior analizate de CERT-RO.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite