Au dispărut banii DNA din fondul de şpagă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Laurenţiu Anghel  (dreapta) a fost arestat la 6 mai 2010
Judecătorul Laurenţiu Anghel (dreapta) a fost arestat la 6 mai 2010

Aproape jumătate din suma folosită de procurorii Direcţiei  Naţionale Anticorupţie pentru prinderea în flagrant  a judecătorilor şpăgari din Dolj - 21.000 de euro marcaţi   cu cuvântul „mită” - este de negăsit. Anchetatorii au folosit la flagrant suma de 45.000 de euro, din fondul special pus la dispoziţia procurorului-şef al DNA, Daniel Morar, dar au mai găsit doar 24.000 de euro.

Decizia de prelungire a mandatelor

Judecătorii doljeni Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu, arestaţi pentru luare de mită, ceruseră zeci de mii de euro pentru eliberarea a trei deţinuţi, iar DNA a pus la dispoziţia denunţătorului suma de 45.000 de euro.

Pentru recuperarea banilor din fondul special, procurorii anticorupţie au pus sechestru pe 16.000 de euro găsiţi într-un apartament de pe strada Nicolae Iorga din Craiova, locul unde judecătorul de la Tribunalul Dolj Laurenţiu Anghel se întâlnea cu amanta sa.

DNA a mai pus sechestru şi pe două maşini de lux - un BMW X5, proprietatea judecătorului Bogdan Diaconescu, fost şef al Secţiei Penale de la Tribunalul Dolj, şi un Volkswagen Passat, proprietatea avocatului Ion Militaru.

Escroc în numele societăţii civile

Mita s-a dat chiar la tribunal

Cei 45.000 de euro au trecut pe la mai multe persoane,unul dintre şpăgari a încercat să-i păcălească pe ceilalţi trei. O parte din bani au fost daţi în plic chiar în birourile Tribunalului Dolj. Dosarul de corupţie al judecătorilor doljeni, aflat pe rolul Curţii de Apel Craiova, conţine acuzaţii extrem de grave: judecătorul Bogdan Diaconescu - luare de mită, judecătorul Laurenţiu Anghel- trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită, şi avocaţii Octavian Ciucă şi Ion Militaru - trafic de influenţă.

Potrivit rechizitoriului, Militaru le-a promis celor trei clienţi ai săi - Sergiu Stănăgoi, Marian Ciucă şi Constantin Drîmboi-, arestaţi preventiv pentru înşelăciune, că-i va elibera din închisoare şi vor primi o pedeapsă redusă. În schimbul influenţei sale, în rândul magistraţilor, el le-a cerut iniţial 3.000 de euro pentru el şi 18.000 de euro pentru magistraţii de la Tribunalul Dolj şi de la Curtea de Apel Craiova.

De la influenţă la şantaj

La 18 martie 2010, avocatul Ciucă a fost la Penitenciarul Craiova şi a avut „vorbitor" cu Stănăgoi şi cu Drîmboi. Mesajul transmis: judecătorul vrea câte 15.000 de euro pentru eliberarea fiecăruia arestat. Negocierile cu judecătorul Diaconescu le-ar fi făcut colegul lui Militaru, avocatul Marian Ciucă, prin intermediul judecătorului Anghel. Iniţial, planul era ca şpaga să fie împărţită astfel - 5.000 de euro avocaţii şi 40.000 de euro judecătorii. La 3 mai 2010, Militaru l-a ameninţat pe Adi Drîmboi, fratele lui Constantin Drîmboi, că, dacă nu va aduce 45.000 de euro, judecătorul Diaconescu îi va condamna pe cei trei la 10 ani de închsioare.

Acţiune ca în filme

Adi Drîmboi s-a întâlnit cu Militaru, la 5 mai 2010, în apropierea Tribunalului Dolj şi i-a pus în portbagajul maşinii o pungă cu 45.000 de euro. Militaru a scos punga de plastic din portbagaj şi a urcat în maşina lui Ciucă, care, atent, a urmărit tranzacţia de mai departe şi a parcat alături după ce Adi Drîmboi a plecat. Cei doi avocaţi au plecat la Complexul Brazda lui Novac, unde Ciucă s-a întâlnit cu judecătorul Anghel şi au discutat, câteva minute, despre cum vor fi împărţiţi banii. Ulterior, Militaru şi Ciucă au ajuns la sediul biroului de avocatură, iar când Ciucă nu a fost atent, Militaru, nemulţumit că partea sa era prea mică, a sustras 10.000 de euro.

Un magistrat, martor la tranzacţie

Oamenii legii nu puneau niciodată mâna pe bani. Şi-i aruncau din maşină în maşină. De la biroul de avocatură, Militaru s-a deplasat pe strada Humuleşti, a oprit maşina în mijlocul străzii, a coborât geamul şi i-a aruncat în autoturism judecătorului Anghel suma de 20.000 de euro.  La rândul său, Laurenţiu Anghel s-a dus la un apartament închiriat, unde se întâlnea cu amanta sa, şi a lăsat 5.000 de euro. Anghel s-a întors la Tribunal şi i-a dat colegului său Bogdan Diaconescu, de faţă cu judecătorea Amalia Cecilia Cristel, un plic în care erau 15.000 de euro. Atunci, judecătorul a micşorat cu pastă corectoare pedepsele celor trei inculpaţi, de la cinci ani la patru ani de închisoare. Potrivit înţelegerii, Anghel şi-a păstrat pentru el 5.000 de euro, iar Ciucă urma să-i mai dea alţi 10.000 de euro.

Percheziţii

Din cei 13.000 de euro care i-au­ parvenit lui Militaru, s-au găsit în momentul percheziţiei doar 7.000 de euro. În urma cercetărilor, procurorii au descoperit că avocatul a achitat contravaloarea unor materiale de construcţii- 4.500 de euro şi şi-a plătit o datorie mai veche, în valoare de 500 de euro. Cu prilejul percheziţiei, la celălalt avocat s-au găsit 12.000 de euro.

Cât costă punerea în libertate

Magistratul Bogdan Diaconescu lua şpaga chiar în sediul Tribunalului Dolj

Magistratul Bogdan Diaconescu lua şpaga chiar în sediul Tribunalului Dolj

Avocatul Ion Militaru a discutat cu Sergiu Stănăgoi şi cu Constantin Drîmboi, la Penitenciarul Craiova, despre suma de 15.000 de euro, bani ceruţi de un judecător pentru eliberare.

18 martie 2010

Ion Militaru: E nasoală treaba, adică nasoală nu e, de rezolvat colegul acela rezolvă, dar e scârbă şi vrea câte 15.000 de fiecare.
Sergiu Stănăgoi: 15.000 de euro?
Constantin Drîmboi: Da, de fiecare. Când veţi fi puşi în libertate, vă veţi întâlni cu el, veţi face contractul de angajament şi onorariul îl veţi achita personal.
...
Ion Militaru: Banii îi daţi direct judecătorului după ce vă pune în libertate... a treia zi.
...
Ion Militaru: Să îmi daţi ok-ul pe 31, adică mai devereme, înţelegeţi, să avem timp să vedem dosarul, adică să vadă şi colegul acesta al meu dosarul, să-mi daţi ok-ul, da, mă, uite, sunt de acord să plătesc onorariul de cât ai cerut tu, da?
...
Ion Militaru: E vorba de judecător, judecătorul vrea banii ăştia!

Supărarea judecătorului

Judecătorul Laurenţiu Anghel l-a sunat, de pe telefonul amantei sale, pe avocatul Octavian Ciucă, nemulţumit că nu au primit încă banii.

4 mai 2010

Laurenţiu Anghel: Mă, ce dracu mă, ce cu...
Octavian Ciucă: N-am mă ce să fac. Ziseră că vin la patru...Cam aşa, mă.
L.A.: Mie mi se pare că iar umblă cu cioara vopsită.
O.C.: Ce să zic eu? De ce? Crezi că e problemă la prima...? Eu le dădui telefon acum şi le zisei că la opt jumătate să mă întâlnesc cu el.
L.A.: Ce dracu', mă fac ei în noaptea asta? Se mai gândesc sau ce?
O.C.: Eu ştiu ce dracu' fac?! Ei ziseră că au tot, trebuiau să ...na, să fi luat eu de mult şi...în fine.
L.A.: Deci mie nu-mi sună bine toate astea, îţi spun, ne băgam ca dracu! Mâine eu am de treabă, intru în şut.

Împărţirea mitei

Avocaţii Ion Militaru şi Octavian Ciucă au discutat depre cum să împartă şpaga între ei şi care este partea judecătorilor.

5 mai 2010

Octavian Ciucă: Cineva?...Drânboi...Dălămboi!
Ion Militaru: Bă, mi-ai trimis...aia...
O.C.: Acesta e al meu. Ia-i tu pe-ai tăi. Bagă-i şi tu în partea asta. Să nu mă vadă, ştii.
I.M.: Păi, numără-i încă o dată! Să vedem...
O.C.: Şi aici cât sunt?
I.M.: Păi, ne rămasără 30. Da' numără-i ca lumea.
O.C.: Dar nu. Ia ca mine.
I.M.: Ne rămasără 30. Fură 35.
O.C.: Aşa. Şi?
I.M.: Şi mai e încă o mie, să ...?
O.C.: Păi da.
I.M.: Să fie patru jumătate?
O.C.: Păi nu. Stai puţin.
I.M.: 35 fură...
O.C.: Aşa.
I.M.: Ziseşi ăstuia că dai 28. Da? Şi mai rămân... cât mai rămân.
O.T.C.: 35. 28...
I.M.: Cu şapte şi cu...Da' nu, nu. Că zise trei jumătate. Nu patru.
O.C.: Nu mai pun mâna pe ei. Îmi bag p... în ei!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite