Au renunţat la ţigară cu ajutor de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au renunţat la ţigară cu ajutor de la stat
Au renunţat la ţigară cu ajutor de la stat

Peste 80 de fumători din judeţ s-au lăsat de fumat în cadrul unei campanii naţionale susţinute de Ministerul Sănătăţii. Persoanele care vor să se lase de fumat pot beneficia gratuit de un tratament, care altfel valorează 900 de lei.

Băimărenii care doresc să scape de viciul fumatului au ocazia să realizeze acest lucru nu doar prin voinţă, ci şi prin sprijinul Ministerului Sănătăţii, care a lansat o campanie în acest sens. Este vorba despre programul naţio-
nal „Stop Fumat“, demarat în urmă cu un an şi jumătate în cele mai mari judeţe din ţară. În Maramureş, cei care doresc să renunţe la ţigară pot fi consiliaţi de un medic coordonator de la Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) din Baia Mare.

Consiliere şi tratament

„Iniţial nu ne aşteptam ca oamenii să conştientizeze efectele nocive ale fumatului, dar am fost plăcut surprinşi de numărul mare de pacienţi care s-au adresat cabinetului nostru pentru a scăpa de fumat“, a declarat Ligia Puiu, medic primar în cadrul Spitalului TBC şi coordonatorul  judeţean al programului.
Aceasta a arătat că, de la începutul programului şi până acum, s-au înscris 400 de maramureşeni pentru a scăpa de acest viciu, dintre care 80 au reuşit să renunţe definitiv. Potrivit medicului, în mod normal, costul lunar al unui semenea tratament porneşte de la 700 de lei şi poate ajunge până la 900 de lei. Condiţiile de înscriere în acest program nu sunt dure. Pentru a beneficia de tratament, maramureşenii nu trebuie decât să fie trecuţi de vârsta majoratului şi să se prezinte cu un act de identitate. Procedura este şi ea destul de simplă. „În momentul în care un fumător vine pentru a scăpa de viciu primeşte un set standard de întrebări prin care se stabileşte gradul de dependenţă“”, a explicat medicul.
„După ce îi este efectuat testul «Fagerstrom» cu cele şase întrebări, fumătorului îi este recomandat un medicament fie pe bază de nicotină, fie fără nicotină“, a continuat aceasta. În cadrul programului, fumătorii pot beneficia de tratament până la trei luni de la prima consiliere, medicamentele fiind acordate pacienţilor la fiecare două săptămâni, când trebuie să se prezinte la consiliere.
Cei mai mulţi dintre cei care s-au prezentat la consiliere în vederea renunţării la fumat sunt din Baia Mare, numărul acestora fiind de peste 300, în egală măsură atât femei, cât şi bărbaţi. „Cei mai mulţi dintre cei care vin sunt tineri între 18 şi 22 de ani, hotărâţi să scape de acest viciu fie pentru că este prea costisitor, pentru a nu deveni dependenţi toată viaţa de ţigări sau pentru a fi sănătoşi“, a precizat Ligia Puiu. Lunar, la cabinet, vin aproape 50 de pacienţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite