Au fost reduse 340 de norme din învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au fost reduse 340 de norme din învăţământ
Au fost reduse 340 de norme din învăţământ

Sute de suplinitori pot rămâne fără post, deşi au obţinut note mari la titularizare

Inspectoratul Şcolar a realizat o nouă listă cu posturile de suplinitor şi sunt mai puţine cu 340 faţă de cele publicate iniţial. O problemă poate reprezenta faptul că unii dintre profesori au fost încadraţi, iar a doua zi postul lor a fost scos. Astăzi este ultima zi când se desfăşoară şedinţele publice de repartiţie  a suplinitorilor. Sute de profesori au ieşit nedumeriţi din sală neînţelegând motivul pentru care nu au obţinut un post.

Au redus primele 70 de norme

Ministerul a cerut de asemenea şi comasarea unor clase, iar la final efectivul de elevi să fie 20 în primar şi 25 în liceu. După comasarea claselor sau nerealizarea unora, mai multe persoane rămân fără catedre. Ermina Frunzaru, referent de specialitate în Inspectorat a spus că după comasare au fost reduse doar 70 de norme şi câteva persoane au rămas fără loc de muncă sau cu mai puţine ore. Normele reduse trebuie să ajungă la 340.
Frunzaru a spus că va fi foarte complicat să se reducă cele 340 de norme fără concedierea unor persoane. „Am trecut la comasarea claselor. Unde erau două acum este una şi aşa mai departe. Mai sunt cazuri în care nu au fost realizate clase de a noua şi iar se fac reduceri“, a spus Ermina Frunzaru. Şcolile unde au fost reduse norme sunt: Liceul Henri Coandă, Liceul Ion Mincu, unităţi de la Progoria, Gilort, Mătăsari, Albeni, Bâlta, Urdari, Turburea, Băleşti etc. „Ministerul a dispus reducerera normelor de la 6.236 la 5.899. Nu ştim exact ce se va întâmpla. Aşteptăm disponibilizări la unităţile subordonate Ministerului: Inspectoratul, cluburile copiilor, liceele sportive“, a spus Frunzaru.

Suplinitorii, supăraţi că rămân pe dinafară

Metoda adoptată de Minister nu afectează profesorii titulari însă suplinitorii sunt cei care trag ponoasele. Dacă la repartiţia pe locurile titularizabile au rămas pe dinafară circa 200 de persoane, nici la posturile de suplinitori nu-i mai bine.
Este de amintit faptul că 508 persoane au luat minim 5 iar alte 200 au luat 7, iar locurile puse la bătaie fiind de circa 500. „Nici nu ştiam ce se întâmplă. Auzeam post redus, post redus. Am luat peste 7“.
Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar, Nicolaie Mergea, a declarat că sute de tineri care şi-au încercat norocul în învăţământul gorjean vor rămâne pe dinafară. Iniţial IŞJ Gorj a scos la concurs 905 locuri de suplinire. „Nu mai sunt locurile scoase la concurs la început. După titularizare, comasări de clase şi nerealizarea claselor a noua duce la reducerea cu 300 de posturi. De asemenea, trebuie să ţinem seama şi de cei care au obţinut note mai mari anul trecut. Vor rămâne foarte mulţi fără posturi“, a spus Mergea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite