„Atragerea fondurilor externe rămâne prioritară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vremuri de criză economică, edilul-şef al Târgu Jiului caută soluţii pentru ca proiectele să nu aibă de suferit

Reporter: Domnule primar, având in vedere situaţia de criză economică a ţării, care este bugetul municipiului Târgu Jiu şi care este diferenţa faţă de anul trecut?

Primar Florin Cârciumaru: Bugetul municipiului încă nu ştim exact la ce sumă se va ridica în acest an. Aşteptăm să vedem în primul rând care o să fie bugetul la nivel naţional şi apoi aşteptăm să se discute şi la judeţ situaţia financiară, abia atunci o să clarificăm toate domeniile. Cert este că avem suficienţi bani ca să ne continuăm investiţiile, ca să putem face pentru târgujieni ceea ce le-am promis. Vom lucra în continuare foarte mult pe fonduri externe, vom încerca să atragem fonduri din afară, dar şi de la Guvern. Anul trecut a fost un an foarte bun din acest punct de vedere pentru că am reuşit să dublăm aproape suma pe care am investit-o în şcoli şi am făcut acest lucru doar prin fonduri atrase. Trebuie să ţinem însă cont şi de criză, iar acest lucru înseamnă că nu vom mai încasa atâţia bani din impozitul pe salarii şi, probabil, nici încasările din impozite şi taxe locale nu o să fie cele aşteptate.

„Primăria nu-i un SRL”

Rep: Multe voci spun că Primăria Târgu Jiu are datorii uriaşe, urmare a unor credite la diverse bănci. Care este adevărul?
F.C. : Sunt doar zvonuri fără support real, lansate de rău-voitori. Avem un singur credit, pe care îl folosim pentru modernizarea centrului, dar există multe alte primării care au mult mai multe împrumuturi, iar acest lucru nu reprezintă o problemă. În plus, trebuie să fie toată lumea conştientă că Primăria Târgu Jiu este o instituţie a statului, nu un SRL, şi noi avem periodic controale. Gândiţi-vă că dacă am avea datorii imense, cum spun unii, Curtea de Conturi ar lua măsuri, dar nu este cazul.

Lucrări pentru un centru modern

Rep: Când estimaţi că se vor finaliza lucrările de modernizare a centrului?
F.C. : Ne-am mişcat foarte bine cu lucrările de modernizare a centrului, am lucrat chiar în avans în anumite perioade, dar am şi avut ceva bătaie de cap cu reţelele subterane care aparţineau altor societăţi. Am remediat însa din mers toate problemele şi în toamna aceasta o să terminam totul. Sperăm ca şi prin acest nou centru să câştigăm cât mai mulţi turişti, dar în primul rând să le oferim târgujienilor un municipiu modern aşa cum merită.
Rep: Se vorbeşte despre reducerea numărului de persoane angajate. La primarie sau direcţiile subordonate se preconizează reduceri de personal?
F.C. : Încercăm să nu facem reduceri de personal, ci mai mult reduceri de cheltuieli. Vom face şi noi economii, ca la alte instituţii şi sperăm să nu ajungem să dăm oamenii afară.

Locuri de parcare

Rep: Târgujienii se plâng de lipsa parcărilor în oraş şi de aglomeraţie. Care sunt principalele măsuri pe care le veţi lua pentru a rezolva problema?
F.C. : Problema parcărilor este o problemă naţională, nu doar la Târgu Jiu. Aş putea spune chiar că noi ne-am descurcat mult mai bine decât alţii. Numai în 2008 am amenajat 13.000 metri pătraţi de parcări noi. Am concesionat de asemenea terenul de lângă Piaţa Centrală şi acolo un investitor privat va amenaja o parcare cu 550 de locuri.

Garaje demolate

Municipalitatea a demarat un proiect de demolare a garajelor, iar în locurile respective vor fi amenajate parcări. La realizarea acestui proiect se va lucra pe etape, în cartiere diferite. Imediat ce se va termina cu demolarea garajelor se va trece la realizarea parcările, astfel încat locatarii din zonă să nu mai aibă probleme cu maşinile.

Măsuri de fluidizarea traficului

Rep: Care este cel mai mare proiect pentru Târgu Jiu în care urmează să investiţi în 2009?
F.C. : Sunt mai multe proiecte mari pe care le realizăm în acest an, de la infrastructură până la reabilitarea  şcolilor. Cel mai important însă cred că rămâne studiul de trafic pe care continuăm să îl implementăm. Vom realiza în acest an alte sensuri giratorii, dar şi pasaje pentru trecători, astfel încât să se poata circula în condiţii cât mai bune. Vom finaliza de asemenea lucrările la centru, vom face câteva grădiniţe noi şi vom avea un campus şcolar modern. De asemnea, lucrăm foarte mult la reţelele de canalizare şi vom face şi acel drum de rocadă pe care îl asteptăm cu toţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite