Aterizare la un pas de moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei ore de emoţie în această dimineaţă pe Aeroportul Internaţional Timişoara după ce echipajul unei aeronave a anunţat că va ateriza forţat.

O aeronavă Saab 2.000 a companiei Carpatair a aterizat forţat pe Aeroportul Internaţional Timişoara. Avionul avea la bord 47 de pasageri şi decolase de la Chişinău, la ora 06.45. Aterizarea era programată la Timişoara, la ora 8.00. Conform reprezentanţilor Aeroportului Internaţional Timişoara, la declanşarea procedurii de pregătire pentru aterizare, piloţii au constatat că trenul de aterizare nu se deschide complet.

Defecţiunea: ora 08.00

Conform procedurii de urgenţă s-a trecut la verificarea vizuală de către controlorii de trafic din Turnul de Control, avionul survolând aeroportul. După ce s-a constatat şi vizual că trenul de aterizare nu s-a deschis complet, s-a declanşat procedura de urgenţă pentru aterizarea forţată. Avionul a mai survolat timp de peste o oră aeroportul pentru a consuma combustibilul din rezervoare. Între timp, la sol, autorităţile s-au pregătit pentru cel mai pesimist scenariu, fiind luată în calcul posibilitatea producerii unui accident grav cu zeci de victime.

Alarma: ora 08.05

Serviciile de urgentă au adus la aeroport 20 de ambulante din tot judeţul şi toate echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş. Jandarmeria a trimis la faţa locului forţe importante, iar conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara a pregătit sălile de operaţie şi echipele de chirurgi. „Garda de noapte a fost menţinută spital, iar cea de zi a venit la lucru pentru a întâmpina eventualele victime ale accidentului aviatic. Chirurgii au venit de acasă şi erau pregătiţi de operaţie”, a declarat Gabi Filip, medic de gardă la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU).

Între timp, la aeroport echipe ISU au împrăştiat o spumă specială pe pistă, pentru aterizarea forţată. În acest timp, zeci de radio-amatori din Timiş ascultau cu sufletul la gură discuţiile în limba engleză purtate între piloţi şi turnul de control şi au constatat cu surprindere că atât piloţii, cât şi cei din turnul de control, erau foarte calmi. 

Finalul fericit: ora 09.40

Conform reprezentanţilor ISU, aeronava Sab 2.000, a reuşit să aterizeze pe jumătate pe burtă, pentru că nu erau coborâre roţile din partea din faţă. Nimeni nu a fost rănit. „Avionul a aterizat pe un pat de spumă specială, împrăştiată pe pistă. Pasagerii erau în avion la ora 10.10, la sol. Nimeni nu a fost rănit”, a declarat locotenentul Silvia Vlaia, de la ISU Timiş.
Câteva minute după aterizare, pasagerii au rămas în aeronavă pentru a fi consultaţi imediat de medicii de pe ambulanţe. Toţi pasagerii au ieşit pe uşa din faţă, nu a fost nevoie de evacuare pe alte ieşiri”, a spus Nicolae Petrov, director Carpatair Timişoara. „Piloţii s-au descurcat foarte bine, iar noi nu facem compromisuri la aeronavele noastre care sunt din anii `95, `98 şi `99”, a adăugat acesta. La ora 12.30 zborurile au fost reluate de pe aeroportul Timişoara. (Manuela Strinu)


image

 Piloţii s-au descurcat , iar cei de la sol au avut timp să pregătească pista.

image


Dan Idolu
Director aeroport

image

Avionul a aterizat pe un pat de spumă. Pasagerii erau în avion la ora 10.10, la sol.  Nu au fost răniţi.

image


Silvia Vlaia
ISU Timiş

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite