Atenţie la solar!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atenţie la solar!
Atenţie la solar!

Numărul persoanelor care iau boli de piele de la solar a crescut cu 15% faţă de anul trecut. Medicii specialişti dermatologi sunt de părere că folosirea solarelor favorizează apariţia cancerului de piele.

Din ce în ce mai mulţi băimăreni care frecventează solarele se întorc acasă cu boli de piele, cele mai frecvente fiind micozele, psoriazisul şi neurodermatitele. „Cei mai afectaţi de aceste boli sunt tinerii până în 30 de ani. Deşi razele ultraviolete artificiale sunt principalul declanşator al melanomului malign, adică al cancerului de piele, tinerii nu ţin cont de avertismente“, spune Valentin Pop, medic primar dermatovenerolog.

De altfel, fenomenul bronzului artificial a luat amploare în Maramureş, chiar şi pe perioada verii. „Avem câte 15 persoane pe zi. Vin oameni care lucrează şi nu au timp să se bronzeze la soare“, spune Irina Bilţ, angajata unui salon de bronzare artificială.

Neglijenţa costă

Medicii recomandă persoanelor dependente de solar să-şi facă un control înainte de a merge la salon. „Tinerii trebuie să-şi facă analize care să le indice dacă prezintă riscul de a face sau nu cancer. În orice caz, trebuie să folosească creme protectoare“, arată medicul primar dermato-venerolog. Cei care nu-i ascultă sfaturile se întorc adeseori cu boli de piele.„Numărul celor care iau ciuperci şi alte boli de piele din solar a crescut cu 15% faţă de anul trecut. Până nu se îmbolnăvesc, nu iau în considerare sfaturile“, spune Valentin Pop. „Obişnuiam să merg la solar, dar de când am luat o ciupercă şi mi s-a depigmentat pielea, nu mai merg. Plus că tratamentul a fost o groază de bani“, arată Ioana Câmpan, de 23 de ani.

Risc crescut de cancer

De mai bine de 10 ani, medicii din toată lumea au discutat în cadrul congreselor internaţionale despre riscurile pe care le presupune expunerea pielii la razele ultraviolete artificiale. „Medicii dermato-venerologi au tras mereu câte un semnal de alarmă şi au încercat să atragă atenţia asupra bolilor apărute în urma şedinţelor la solar, dar nimeni nu ne-a luat în seamă“, subliniază medicul băimărean. Studiile  de specialitate arată că incidenţa mai mare a melanomului malign, a cancerului de piele este la acele persoane până în 40 de ani care au frecventat foarte mult solariile.„Dacă razele ultraviolete sunt mai aproape de corp, într-o cantitate mai mare şi cu un timp de expunere mult mai îndelungat, apare riscul declanşării cancerului de piele“, explică Valentin Pop.

„Această boală este cea mai gravă formă de cancer. La doar două luni de la apariţie provoacă moartea”, continuă acesta. „Vin la solar cam de trei ori pe săptămână la o şedinţă de nouă minute. Nu cred că mă pot îmbolnăvi dacă mă protejez“, arată Ana-Maria Zubaşcu, o băimăreancă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite