Atenţie la militarii americani!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajamentul prin care militarii americani nu pot fi anchetaţi în România va fi publicat astăzi în Monitorul Oficial. Autorităţile române sunt de acord ca militarii americani care comit infracţiuni în ţara noastră să fie traşi la răspundere în SUA.

Militarii americani din România au primit o nouă garanţie că nu trebuie să se teamă de justiţia ţării-gazdă.

Oficialii Ministerului Apărării au semnat, săptămâna trecută, „Aranjamentul privind procedurile penale pentru implementarea Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României”.

Noul document se bazează pe Acordul NATO – SOFA din anul 1951 şi pe Acordul adiţional SOFA, semnat la Washington în anul 2001 şi ratificat de Parlamentul României în anul 2002.

Aranjamentul semnat acum câteva zile confirmă prevederile Acordurilor din 1951 şi din 2001, conform cărora România acceptă ca infracţiunile comise de americani pe teritoriul ţării noastre să fie judecate în SUA.

Acordul din 2001 spunea că „România recunoaşte importanţa deosebită a controlului disciplinar exercitat de autorităţile militare ale Statelor Unite ale Americii asupra membrilor forţei şi a efectului pe care acest control îl are asupra pregătirii operaţionale.

În consecinţă, pentru îndeplinirea angajamentului de apărare colectivă, România îşi exercită voinţa suverană de a renunţa la dreptul prioritar de exercitare a jurisdicţiei sale penale”.

Până în prezent, românii îi puteau cerceta şi judeca pe militarii americani care săvârşeau infracţiuni pe teritoriul ţării noastre, în cazul în care aceştia nu erau în misiune.

Aranjamentul de acum câteva zile a fost semnat din partea României de secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, şeful Departamentului pentru Politica de Apărare din Ministerul Apărării, iar din partea SUA, de generalul-maior Paul Schafer, director pentru strategii, politici şi evaluări la Comandamentul Forţelor Statelor Unite din Europa.

Notificarea faptei penale

Aranjamentul stabileşte că SUA au doar obligaţia de a “notifica” Ministerul Justiţiei din România despre faptele penale comise de militarii americani din România.

Acoperită de această notificare, partea americană are dreptul să-şi judece militarii fără amestecul părţii române. Pentru ca procedura să fie limpede, Aranjamentul are în anexă şi un “Model de notificare a unei fapte penale”.
Modelul arată cum partea americană anunţă Ministerul Justiţiei din Bucureşti despre un incident produs într-un bar din Constanţa, la 9 iunie 2007 - sergentul Xavier Onassis l-ar fi lovit pe civilul Dewey Cheatham şi i-ar fi furat portofelul.

Dar nici Acordul din anul 2001, nici Aranjamentul din anul 2008 nu fac explicit vreo referire la infracţiunile în care ar fi implicaţi simultan cetăţeni ai SUA şi cetăţeni români. Din acest motiv, chiar dacă un român este victima unui american, SUA au dreptul să acţioneze după acelaşi model – notifică partea română şi îşi judecă militarul.

Salvaţi de îndatoririle oficiale

Potrivit Aranjamentului, România are dreptul să “revină” asupra renunţării la dreptul de a judeca infracţiunile militarilor americani din ţara noastră. Această revenire trebuie consemnată printr-o declaraţie scrisă a Ministerului Justiţiei, care trebuie transmisă părţii americane prin intermediul Ministerului de Externe de la Bucureşti.

Dar şi partea americană are dreptul să riposteze printr-o altă notificare, denumită “Certificat privind exercitarea îndatoririlor oficiale”.

Printr-un asemenea document, SUA informează România că “acţiunea sau omisiunea care constituie baza unei fapte penale a fost comisă în exercitarea îndatoririlor oficiale”, fapt pentru care Statele Unite “intenţionează să-şi exercite dreptul prioritar de jurisdicţie asupra faptei penale stabilite mai sus”.

Cu alte cuvinte, SUA îşi scuză angajatul, explicând că infracţiunea a fost comisă în timpul serviciului şi ca urmare va fi judecată de americani. Acest ultim “Certificat” are cea mai mare greutate, iar pe baza lui SUA pot să-şi salveze orice angajat de rigorile justiţiei române.

Ca la noi, la nimeni

În 2005, un militar american, Mario Lozano, l-a împuşcat mortal, în Irak, pe Nicola Calipari - un agent al serviciilor secrete italiene. Guvernul SUA a refuzat să-l predea pe Mario Lozano autorităţilor italiene.

Procesul militarului american a început în lipsa acestuia, la Roma. Ulterior, tribunalul italian şi-a declinat competenţa în acest caz.

Ucigaşul lui Teo Peter – judecat în SUA şi scos nevinovat

Cel mai cunoscut delict comis de un militar american asupra unui român s-a produs în anul 2005.

Atunci, basistul trupei “Compact”, Teo Peter (foto), a fost  ucis într-un accident rutier produs în Bucureşti de către puşcaşul marin Christopher Van Goethem, angajat al Ambasadei SUA din România.

Imediat după accident, partea americană l-a scos pe Van Goethem din România. Acesta a fost judecat în SUA sub acuzaţia de ucidere din culpă, dar a fost declarat nevinovat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite