Atenţie la combinaţiile de medicamente!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atenţie la combinaţiile de medicamente!
Atenţie la combinaţiile de medicamente!

Fiecare medicament pe care îl luăm are efecte secundare. Iar atunci când le combinăm, riscăm să ne facem mai mult rău decât bine, atrag atenţia specialiştii.

În Europa, câteva mii de spitalizări pe an sunt cauzate de „accidente“ în administrarea medicamentelor, iar o mare parte din acestea constau în combinarea mai multor tipuri de pastile, arată studiile recente. Potrivit specialiştilor, pentru combinaţiile nefaste de medicamente sunt de vină atât pacienţii, care se tratează de cele mai multe ori după ureche, cât şi medicii.

Aceştia prescriu un număr mare de medicamente şi este destul de dificil să prevadă toate efectele nedorite pe care le-ar putea avea interacţiunea dintre ele. În plus, un pacient care nu suferă de o singură afecţiune şi, prin urmare, merge la mai mulţi specialişti, va avea, implicit, şi mai multe reţete medicale. Iar, de multe ori, pacientul nu îşi informează medicii cu privire la celelalte tratamente pe care le urmează. Astfel, creşte riscul apariţiei unor efecte nocive în urma combinării mai multor medicamente.

Sunt procesate diferit de organism

Când combinăm medicamentele, interacţiunile dintre acestea apar din cauza unor procese chimice care au loc în tubul digestiv. Aici, pastilele sunt procesate cu ajutorul enzimelor hepatice, diferenţa fiind dată de felul cum interacţionează cu proteinele plasmatice şi implicit de modul cum sunt absorbite în organism. Aceste procese duc la variaţii ale concentraţiei sanguine sau plasmatice de medicamente, ceea ce provoacă, în final, efectele secundare nedorite.

Pot apărea tulburări musculare grave

Un alt caz foarte grav de combinaţii medicamentoase este interacţiunea dintre medicamentele prescrise pentru reducerea nivelului de colesterol în sânge (statine) şi antibiotice de tipul macrolidelor (claritromicină). În timpul tratamentului cu antibiotic, trebuie încetată administrarea de statine. În caz contrar, există un risc crescut de a dezvolta grave tulburări musculare, cum este rabdomioliza, ce constă în distrugerea ţesutului muşchilor striaţi.

Nu luaţi aspirină cu anticoagulante!

Una dintre combinaţiile cu cele mai multe efecte adverse este cea dintre aspirină şi medicamentele anticoagulante, în cazul persoanelor cu risc de a suferi de trombembolie (blocarea unui vas de sânge prin migrarea unui cheag în circuitul sanguin). Pacientul care ia ambele medicamente riscă să facă o hemoragie internă gravă, deoarece ambele tratamente au efect de fluidizare sanguină, ceea ce poate duce la un sânge mult prea „apos”.

Unele pastile nu îşi fac efectul

În unele cazuri, rezultatul combinării mai multor medicamente constă doar în anularea efectelor acestora. Un exemplu este interacţiunea dintre antidepresive sau administrarea de sunătoare pentru reducerea stărilor depresive şi anticoncepţionale. În această situaţie, există riscul ca pilulele contraceptive să îşi reducă efectul. Nici unele antibiotice, cum este doxiciclina, nu îşi mai fac efectul dacă sunt administrate în combinaţie cu carbonat de calciu.

Există şi situaţii fericite

Nu în toate situaţiile, combinaţiile de mai multe medicamente au efecte nefaste asupra organismului. În unele cazuri, în care acestea sunt prescrise chiar de medicul curant, interacţiunea dintre mai multe pastile are drept scop eficientizarea tratamentului şi reducerea timpului de administrare. Este cazul unor antibiotice care, atunci când sunt combinate între ele, au un efect sporit.

Specialistul nostru

Dr. Radu Leon Georgemedic de familie,competenţă în fiziokinetoterapie

Cele mai periculoase interacţiuni sunt, de exemplu, cele între mai multe medicamente care subţiază sângele, cum ar fi o asociere între aspirină în doză mică, bilobil şi suplimente cu Omega-3 sau cu medicamente care au efect de reducere a tensiunii arteriale în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune, cum ar fi alfa-blocantele combinate cu medicamentele cu efect antidepresiv sau antianxiolitic.

De obicei, sunt periculoase combinaţiile în care medicamentele se potenţează unele pe altele, crescând astfel acţiunea substanţei de bază. De asemenea, combinaţiile de medicamente care au acţiuni contrare, neutralizându-se astfel una pe alta, prezintă un grad ridicat de risc pentru pacient. Combinaţia de antibiotice de tipul cefalosporinelor poate da afectare renală în combinaţie cu antibiotice de tip aminoglicozide sau cu diureticele. Este, de asemenea, bine de ştiut că antibioticele scad eficienţa anticoncepţionalelor.

 Reacţii

Un medicament poate potenţa, modifica sau neutraliza efectul altuia, luat în acelaşi timp.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite