Atenţie! Pericolul petardelor poate veni din vecini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiectele pirotehnice ilegale sunt aduse din Moldova sau Bulgaria Poliţiştii avertizează că folosirea petardelor şi pocnitorilor atrage amenzi sau chiar cercetare penală.

Ofiţerii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Toxice (AEST) din cadrul IPJ Prahova îi avertizează pe ploieşteni că persoanele care comercializează sau folosesc petarde, pocnitori sau rachete interzise de lege riscă sancţiuni indiferent de provenienţa acestora. Modificările aduse legii 126/1995, intrate în vigoare în decembrie 2007, care reglementează regimul obiectelor pirotehnice, stipulează faptul că persoanele fizice au dreptul să cumpere şi să utilizeze doar materiale incluse în clasa I (obiecte care nu au un conţinut mai mare de trei grame de material pirotehnic), dar nici acestea de orice fel. Sunt permise numai minisorii, artificiile cu confetti, candelele, vulcanii, beţele cu fosfor şi jerbele scânteietoare, dar petardele, pocnitorile şi orice tip de produs zburător sunt interzise. Astfel, doar ce poate fi folosit în spaţiile interioare şi nu produce explozie poate fi folosit fără riscul sancţiunilor.

Amendă sau închisoare


Spre deosebire de alţi ani, legea nu mai impune stabilirea unei perioade anume de comercializare şi folosire a obiectelor pirotehnice. Autorităţile spun că există riscuri de introducere ilegală în ţară a petardelor, pocnitorilor şi rachetelor din Republica Moldova şi Bulgaria, ţări a căror legislaţie este mult mai permisivă faţă de cea românească. În România, legea prevede o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între şase luni şi cinci ani pentru deţinerea, comercializarea şi folosirea produselor pirotehnice ilegale, precum şi sancţiuni contravenţionale care pot ajunge până la 5.000 de lei.

Clasele superioare


În ceea ce priveşte produsele pirotehnice din clasele superioare, respectiv II, III, IV, T1 şi T2 (cantitatea de explozibil urcă până la 50-100 de grame), care includ diverse tipuri de rachete şi baterii de artificii, doar societăţile autorizate pentru desfăşurarea de jocuri de artificii le pot folosi, potrivit şefului Serviciului AEST, comisarul şef Nicolae Negoiţă. Firmele atestate să desfăşoare jocuri de artificii trebuie să obţină avize pentru fiecare reprezentaţie. Pentru folosirea obiectelor de la clasa a II-a se eliberează aviz doar de la Serviciul AEST, iar pentru utilizarea celor din clasele III, IV, T1 şi T2 trebuie obţinut, din timp, aviz  şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

Interes scăzut


Potrivit autorităţilor, comercianţii nu s-au înghesuit în acest an să obţină autorizaţii de vânzare a obiectelor pirotehnice. Spre deosebire de anii trecuţi, când în luna decembrie au solicitat autorizaţie chiar şi peste 150 de societăţi, persoane fizice şi asociaţii familiale, în acest an au fost cerute doar 31 de autorizaţii. Aproape toate, însă, vizează desfăşurarea de jocuri de artificii şi depozitarea de materiale pirotehnice, nu vânzarea către populaţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite