Atenţie! Feriţi-vă de produsele contrafăcute!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jandarmii avertizează că, de sărbători, în Ploieşti sunt scoase la vânzare multe mărfuri ilegale Evitaţi riscul de a cumpăra produse de proastă calitate cunoscând diferenţele dintre produselor contrafăcute şi cele originale.

În această perioadă, în care toţi suntem cuprinşi de febra cadourilor, riscul de a cumpăra produse contrafăcute este foarte mare. Pentru a nu vă păcăli trebuie să fiţi atenţi la câteva amănunte foarte importante, cum ar fi preţul, eticheta, ambalajul produsului şi locul în care acesta este scos la vânzare. Indiferent despre ce fel de produs este vorba, acesta nu trebuie vândut pe stradă. Produsele originale se comercializează doar în magazine specializate, în cadrul unor reţele de distribuţie cunoscute, şi nu în pieţe sau pasaje pietonale de către vânzători ambulanţi.

Nu-i credeţi pe vânzătorii care spun că mărfurile sunt la jumătate de preţ pentru că sunt importate fără taxe. Preţul scăzut, mult sub cel al pieţei, este un indiciu clar că produsul respectiv are o provenienţă dubioasă.

Mare atenţie la etichete

Marfa originală are întotdeauna un ambalaj personalizat, de calitate, care nu se şterge uşor. Chiar dacă produsul este comercializat prin intermediul unor distribuitori autorizaţi, ambalajul trebuie să poarte însemnele producătorului, iar vânzătorul trebuie să fie capabil să ofere informaţii suplimentare referitoare la mărfurile comercializate, să deţină documente de provenienţă şi certificate de conformitate. Produsele electronice trebuie să aibă hologramă. Sticlele cu băuturi alcoolice şi pachetele cu ţigări au timbre, dacă acestea lipsesc este foarte posibil ca ţigările să fie contrafăcute şi să fie de proastă calitate.

Dacă vreţi să cumpăraţi un produs de firmă, trebuie să citiţi cu atenţie marca deoarece deseori acestea sunt trucate. Fie logouri ale unor mărci celebre sunt lipite pur şi simplu peste produse de proasta calitate, fie numele sunt scrise în aşa fel încât să se creeze confuzii. Printre cele mai dese astfel de contrafaceri sunt mărcile PLIMA (confundat uşor cu produsul original PUMA), PHILIP (în loc de PHILIPS), ADIBAS (ADIDAS) şi REOBEK (REEBOK). Cele mai dese produse falsificate prin lipirea logoului unei mărci celebre pe aparate de contrafăcute au fost semnalate în Ploieşti la telefoanele mobile Nokia şi aparatele foto Olympus.

Aproape 2.400 de produse contrafăcute confiscate

Jandarmii Grupării Mobile Ploieşti au sesizat, în perioada scursă de la începutul anului, 115 cazuri de încercare de inducere în eroare a cumpărătorilor, de încălcare a drepturilor de autor şi a reglementărilor privind mărcile şi specificaţiile geografice ale produselor. În Ploieşti, de la începutul anului au fost confiscate peste 2.400 de obiecte contrafăcute, majoritatea lor telefoane mobile, aparate foto, produse de îmbrăcăminte şi încălţăminte, CD-uri şi DVD-uri.
Jandarmii îi atenţionează pe ploieşteni că produsele ieftine sunt, cel mai adesea, contrafăcute. „Trebuie să ţinem seama de faptul că de cele mai multe ori produsele foarte ieftine nu sunt şi de calitate, existând riscul ca ele să fie contrafăcute. Doar achiziţionând produse originale puteam avea garanţia calităţii, garanţia eficienţei şi durabilităţii bunurilor achiziţionate”, a declarat colonelul Ştefan Burlacu, comandantul Grupării Mobile de Jandarmi Ploieşti.


Unde reclamăm neregulile

Când descoperiţi că vi se oferă produse contrafăcute puteţi reclama acest lucru la mai multe numere de telefon. Jandarmii vă sfătuiesc să căutaţi în apropiere un om al legii sau să le cereţi sprijinul persoanelor din jur pentru ca suspectul să nu fugă. Dacă aţi cumpărat deja un produs şi aţi aflat că acesta este contrafăcut, păstraţi produsul şi ambalajul său fără să le stricaţi pentru a putea fi supuse analizelor.
Puteţi suna pentru reclamaţii la:
- Dispeceratul Unic pentru Apeluri de Urgenţă: 112
- Grupărarea Mobilă de Jandarmi Ploieşti: 0244.58.33.52, 0749.034.739
- Oficiul pentru Protecţia Consumatorului: 0244.57.64.36

Unde găsim cel mai des produse contrafăcute

Mărfuri contrafăcute se găsesc cel mai frecvent în Oborul Ploieşti pe tarabele asociaţiilor familiale sau ale vânzătorilor de ocazie. Comercianţii ambulanţi care vând produse contrafăcute sunte găsiţi cel mai adesea în parcul din apropierea Oborului, în zona Halelor Centrale, în special pe Strada George Coşbuc, în zona pasajului pietonal din centru, în vecinătatea Gării de Sud, precum şi în pieţele din cartierele 9 Mai şi Vest.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite