Atentatorul libian de la Lockerbie a fost eliberat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atentatorul libian de la Lockerbie a fost eliberat
Atentatorul libian de la Lockerbie a fost eliberat

Ministrul scoţian al Justiţiei, Kenny MacAskill, a anunţat, ieri după-amiază, eliberarea din raţiuni umanitare a lui Abdelbaset Ali al-Megrahi, bolnav de cancer în fază terminală. Hotărârea magistraţilor de a întrerupe, pe motive medicale, pedeapsa lui Megrahi, care avea de ispăşit 27 de ani de închisoare, a provocat iritarea SUA.

Libianul, acum în vârstă de 57 de ani şi suferind de cancer la prostată în fază terminală, a fost condamnat în 2001, de un tribunal special, format din trei judecători scoţieni şi având sediul în Olanda, pentru atentatul din 21 decembrie 1988 împotriva unui avion al companiei Pan Am ce urma să ajungă la New York.

Aparatul a explodat, din cauza unei bombe ascunse într-o valiză, deasupra satului scoţian Lockerbie, la scurt timp după decolarea din Londra. Cele 259 de persoane aflate la bord au murit, ca şi alte 11 de la sol, lovite de fragmentele avionului distrus.

Majoritatea pasagerilor erau americani care se întorceau în SUA pentru sărbătorile de Crăciun. La momentul atentatului, Abdelbaset Ali al-Megrahi era şeful securităţii Libyan Arab Airlines în Malta, dar anchetatorii au declarat că funcţia sa în această companie era o acoperire pentru activitatea legată de serviciile secrete libiene.

În ţara sa natală, el este considerat „un erou care s-a sacrificat pentru ridicarea embargoului impus Libiei“, iar revenirea acasă cu ocazia Ramadanului (care începe astăzi ) şi posibilitatea de a-şi petrece restul zilelor alături de familie „ar reprezenta cel mai mic lucru pe care Libia îl poate oferi acestui om“, potrivit unor surse oficiale de la Tripoli.

Cotidianul scoţian „The Herald“ susţine însă că un acord secret a fost încheiat cu autorităţile libiene pentru ca Megrahi să nu aibă parte de o reîntoarcere triumfală acasă.


Interese economice

Libia, ale cărei relaţii cu Occidentul par să se fi reechilibrat după ce a renunţat, în 2003, la armele de distrugere în masă, a acceptat să achite compensaţii familiilor victimelor de la Lockerbie.

Autorităţile de la Tripoli au avertizat, însă, că Londra ar fi suportat consecinţe economice dacă Megrahi nu ar fi fost eliberat. În baza unui acord bilateral din 2007, mai multe companii petroliere britanice, între care  British Petroleum şi Shell, au investit în exploatarea zăcămintelor de petrol din ţara africană.



SUA şi-au arătat nemulţumirea

Dacă eliberarea anticipată a lui Megrahi s-a bucurat de susţinerea Londrei, nu acelaşi lucru s-a întâmplat de cealaltă parte a Atlanticului.

image

Abdelbaset Ali al-Megrahi  Foto: Epa

Ostilitatea Administraţiei de la Washington faţă de decizia magistraţilor scoţieni s-a făcut simţită prin intervenţia recentă a Secretarului de Stat american, Hillary Clinton, pe lângă ministrul scoţian de Justiţie. Invocând respectarea drepturilor omului, Clinton a cerut ca atentatorul libian să rămână în închisoare.

Gaddafi şi-a trimis avionul

Potrivit presei britanice, Abdelbaset Ali al-Megrahi urmează să fie adus în Libia la bordul luxosului avion personal al liderului libian Muammar Gaddafi, un Airbus A340. Acesta a fost achiziţionat în 2003 de la prinţul Al Waleed al Arabiei Saudite pentru suma de 120 de milioane de dolari.

Megrahi este aşteptat cu nerăbdare şi de mama sa, în vârstă de 95 de ani, care a declarat pentru cotidianul „Tripoli Post“ că nu-şi închide uşa de la intrare pentru „a-şi vedea fiul apărând dintr-un moment în altul“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite