Bucureşti:Conflictul de la Ateneu, în blocaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureşti:Conflictul de la Ateneu, în blocaj
Bucureşti:Conflictul de la Ateneu, în blocaj

Astăzi, după patru ore de discuţii cu uşile închise, instrumentiştii, concert-maistrul, managerul Filarmonicii “George Enescu” şi ministrul Paleologu nu au ajuns la nicio înţelegere

Conflictul care domneşte, la acestă oră, în sânul Filarmonicii “George Enescu”, este rezultatul unei acumulări de nemulţumiri care s-au agravat în ultimii doi ani şi pe care conducerea instituţiei nu îl mai poate stăpâni.

După ce managerul Cristian Mandeal, care deţine această funcţie de 18 ani, şi-a depus demisia pe 24 septembrie a.c., ministru Culturii, Theodor Paleologu, a refuzat s-o semneze şi a hotărât să participe, în rol de mediator, la întîlnirea care a avut loc astăzi de dimineaţă, între orele 10.00-14.00.

Toate eforturile au fost zadarnice şi în urma dezbaterilor  nu s-a ajuns la nicio înţelegere.

Presa nu a fost primită să asiste la discuţii şi a stat patru ore în faţa uşii încuiate a Ateneului.

Mărul discordiei, concert-maistrul huiduit

Ultima dată când au cântat împreună, instrumentiştii Filarmonicii “George Enescu” şi concert-maistrul Anda Petrovici, a fost la prima repetiţie pentru concertul sopranei Angela Gheorghiu, din Piaţa Constituţiei, din 19 septembrie 2009.

Concertul a avut loc, până la urmă, în absenţa doamnei Petrovici, care a fost huiduită de instrumentişti, care o acuză de depăşirea atribuţiilor profesionale.

În prezent, managerul Cristian Mandeal declară că nu o poate destitui pe Anda Petrovici, întrucât, din punct de vedere profesional nu are ce să-i reproşeze, iar angajarea sa, în funcţia de concert-maistru, s-a făcut pe bază de concurs şi pe termen nelimitat.

Nemulţumirile orchestrei Filarmonicii

Instrumentişii au două mari nemulţumiri. Una, legată de concert-maistrul Anda Petrovici şi alta, în  legătură cu salariile, care sunt diminuate cu 30%

Instrumentiştii mai reclamă şi faptul că micşorările de salariu nu au fost însoţite de acte adiţionale, iar sumele din cartea de muncă nu corespund cu cele din fluturaşii de salarii.

Ei se tem că legea salarizării unice îi va surprinde cu salariile diminuate ilegal.

Cei mai mulţi dintre instrumentişi au dat în judecată instituţia.

Explicaţiile contabilului-şef

 Florica Sivec, contabilul-şef al Filarminicii “George Enescu”, a declarat că diminuarea cu 30% a salariilor este cauzată de faptul că Minsterul Culturii nu a putut asigura fondul de salarii în întregime.

Domnia sa a mai spus că Ministerul Culturii aplică o prevedere legală conform căreia “încadrarea se face în funcţie de criterii, iar plata, după posibilităţi” (Legea 353, la care a lucrat secretarul de stat Demeter Andras, în 2008).

Risc de compromitere a Filamonicii

Dirijorul Cristian Mandeal nu va dirija concertul inaugural al actualei stagiuni, aşa cum era programat, ci va invita un alt dirijor.

Şi dacă nu va reuşi să o convingă pe Anda Petrovici să accepte un sistem de rotaţie, în care să cânte alternativ cu Dan Enăşescu, şeful de partidă, care ar trebui să o înlocuiască la primul concert, deschiderea stagiuni Filarmonicii “George Enescu” va trebui amânată.

"Aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată", a declarat Cristian Mandeal, managerul Filarmonicii "George Enescu"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite