Atacatorul lui Ion Iliescu a ţinut un an ouăle la clocit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pensionar l-a acuzat pe fostul preşedinte că este autorul moral al morţii copiilor săi. Inginerul Constantin Georgescu (78 de ani) l-a atacat ieri cu ouă, dar şi verbal pe Ion Iliescu, în timpul evenimentelor prilejuite de comemorarea a 19 ani de la revoluţia română.

Bătrânul a mers ieri la troiţa din Piaţa Revoluţiei cu gândul de a-şi face singur dreptate pentru durerile care i-au umbrit viaţa.

„Înarmat“ cu două ouă, acesta le-a aruncat în Ion Iliescu, reproşându-i că în mandatul lui de şef al statului şi-a pierdut ambii copii, întrucât ar fi fost monarhişti. Incidentul a venit la numai o zi după ce fostul preşedinte a fost lovit cu monede de un grup de revoluţionari prezenţi la Cimitirul Eroilor Revoluţiei.

Datorii la întreţinere de 1.200 de lei

Un bărbat de 78 de ani cu o pensie de 600 de lei, o amendă de 200 de lei pentru tulburarea liniştii publice, datorii la întreţinere de peste 1.200 de lei, doi copii morţi în condiţii suspecte, dar nu la revoluţie. Aceasta este, pe scurt, povestea lui Constantin Georgescu.

Respectat de vecini, apreciat de prieteni, bătrânul şi-a gândit “atacul” la Iliescu încă de acum un an. Nu i-au trebuit decât două ouă şi o cutie de icre goală. Dar şi ură, multă ură! Spune că disperarea e mai presus de respect.

„Voiam să-l nimeresc în faţă”

„Intenţia mea era să-i dau pe faţă, dar era distanţa prea mare, l-am atins puţin. Bine măcar că l-am nimerit”, ne-a spus Georgescu.

Pe bătrân l-am găsit la locuin­ţa sa din sectorul 1 al Capitalei. Un apartament mic, la ultimul etaj. Încă de la intrare se fac vizibile afinităţile monarhiste ale pensionarului. A lipit o fotografie a regelui Mihai chiar pe uşa de acces în apartament.

Pereţii casei sunt tapetaţi cu fotografii cu Adolf Hitler, Benito Mussolini, Corneliu Zelea Codreanu, Corneliu Coposu.

El ne arată triumfător cutia de icre în care a ţinut oul, timp de un an, ca „să clocească”. Fost deţinut politic, regalist, ţărănist, cu simpatii legionare, moşneagul ne-a explicat că a făcut acest gest ieşit din comun pentru a atrage atenţia asupra morţilor suspecte a celor doi copii ai săi.

Fata a murit în 1993. Un an mai târziu şi-a pierdut şi băiatul. Drama o pune pe seama lui Ion Iliescu. Din cauza planului de „atac”, bătrânul a amânat cu 24 de ore plecarea la Palatul Peleş, unde era invitat alături de alţi monarhişti,  pentru a-i ura „Sărbători fericite” regelui Mihai.

17 ani în puşcăriile comuniste

Constantin Georgescu şi-a petrecut 17 din cei 78 de ani în puşcăriile comuniste. Bătrânul povesteşte că a fost arestat, la 26 de ani, imediat după ce a terminat Politehnica, pentru simpatiile sale politice, cei din familia lui fiind membri ai PNŢ. Soţia lui a fost deportată în Bărăgan, iar părinţii, la Canal.

„Am fost plimbat în lanţuri şi zeghe prin toate penitenciarele comuniste: Aiud, Piteşti, Gherla, Râmnic”, rememorează fostul deţinut.

El mai spune că cei doi ani de zile cât a stat alături de Corneliu Coposu, în închisoarea de la Râmnic, l-au schimbat fundamental ca om. „Când am ieşit, în 1964, eram o ruină de om, am fost angajat imediat pe şantier, la împins roaba”, îşi aminteşte bătrânul.

Georgescu spune că a păstrat legătura cu Coposu, cu care s-a dus în decembrie 1989 la Televiziunea Română liberă, dar nu au fost primiţi de Silviu Brucan şi de Alexandru Bârlădeanu, care îi ştiau că sunt ţărănişti.

„De la Coposu mi-a rămas toată colecţia ziarului «Dreptatea». O ţin în beci, mi-a spus să o las cuiva de încredere”, ne-a mai povestit Georgescu.

„Sunt oameni care au suferit în comunism“

Psihiatrul Florin Tudose crede că Ion Iliescu ar mai putea fi în viitor victima unor astfel de resentimente ale oamenilor.

„Sunt oameni care au suferit în perioada comunistă, care au avut copii morţi sau răniţi la revoluţie ori bătuţi la mineriade. Fostul preşedinte, pe de altă parte, i-a făcut în toate felurile: animale, golani, dezaxaţi”, arată psihiatrul.

Tudose susţine că mass-media are o parte din vină când îl prezintă pe Ion Iliescu la astfel de omagieri, deoarece acesta este un emanat al revoluţiei.

„Nu şi-a asumat public niciodată aceste victime şi nu s-a retras din activitatea politică, apare foarte des la televizor. Poate să se aştepte la lucruri mai grave”, crede Tudose.

image
image

Astfel de oameni sunt nişte dezaxaţi care trebuie ignoraţi cu desăvârşire

image


Ion Iliescu
fost preşedinte al României

Revoluţionarii s-au luat la ceartă la TVR

Revoluţionarii care au fost ieri la sediul Televiziunii Române pentru a reconstitui momentul ocupării televiziunii în timpul evenimentelor din decembrie 1989 s-au luat la ceartă între ei, dar şi cu fostul preşedinte Ion Iliescu.

După ceremoniile de comemorare din faţa sediului TVR, fostul preşedinte Ion Iliescu şi câţiva revoluţionari au venit în studioul 4 pentru a povesti cum au ocupat, pe 22 decembrie 1989, Televiziunea Română.

Ion Iliescu a spus că revoluţia nu a fost nici lovitură de stat, nici „făcătură“, ci a fost „o veritabilă ridicare în masă, mai ales a muncitorimii industriale“. Întrebat cine răspunde de morţii din timpul revoluţiei, Iliescu a replicat că asta este „o ticăloşie şi o fabulaţie“ şi că nu el şi apropiaţii lui sunt răspunzători de cei care au murit în decembrie 1989.

Discursul lui Iliescu a fost întrerupt de profesorul Mihai Voicu şi de un alt revoluţionar, care s-au declarat nemulţumiţi de evoluţia regimului politic din România după decembrie ‘89 şi de felul în care sunt trataţi cei care au participat la revoluţie.

Morţi suspecte

Constantin Georgescu ne-a spus că moartea copiilor săi nu a fost elucidată până în prezent de procurori. „Carmen avea 28 de ani când au găsit-o moartă, în 1993, în Parcul Herăstrău.

Se întorcea de la o întrunire a Asociaţiei monarhiste Regele Mihai, când a fost răpită. A fost bătută, torturată şi arsă cu ţigara pe mâini”, spune printre lacrimi bătrânul.

Un an mai târziu i-a murit şi fiul, tot monarhist. „L-au găsit în Lacul Herăstrău, iar de piciorul stâng era legat cu sfoară un bolovan. Avea dinţii din faţă scoşi”, povesteşte Constantin Georgescu.

image


Carmen Georgescu                          Octavian Georgescu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite