Asteroidul de mărimea unui autobuz se va apropia de Pământ la ora 20.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asteroidul  2011 MD, de mărimea unui autobuz, va trece pe lângă Pământ luni, însă nu va constitui niciun fel de pericol.

Magda Stavinschi, doctor în astronomie, afirmă că asteroidul este foarte mic, "cam cât un autobuz", şi va trece prin apropierea planetei noastre fără să constituie niciun fel de pericol.

"Dacă îţi cade un autobuz în cap, nu este foarte bine, însă acest asteroid nu reprezintă niciun fel de pericol", a afirmat,  pentru adevarul.ro, dr. Magda Stavinschi de la Institutul Astronomic al Academiei Române.

La 20.14, ora României, el se va apropia  cel mai mult de suprafaţa Pământului, aflându-se la cca 12.000 km. În acel moment, asteroidul, numit 2011 MD, va fi vizibil de pe coastele Antarcticii, la circa 3000 km de S-V Africii de Sud, de unde va putea fi vizibil cu un telescop de dimensiune medie.

În România el nu va fi însă vizibil deloc.

"Pentru noi nu prezintă decât un interes faptul că se apropie atât de aproape de Pământ. Cu puţin timp înainte de apropierea maximă, asteroidul poate fi văzut de pe coasetele Antarcticii în telescoape de dimensiuni medii, chiar şi de către amatori, doar că el un va fi o ţintă uşoară. Este necesar un atlas ceresc performant şi, pentru că se deplasează foarte repede, mai sunt necesare şi datele de la Minor Planet Center pentru a-i urmări cât mai exact traioectoria. Nu ne aşteptăm să fie prea strălucitor, ci cam de 250 de ori mai slab decât cele mai slabe stele vizibile cu ochiul liber. Mai mult, pentru că trece atât de aproape de Pământ, s-ar putea ca traiectoria lui să fie mult deviată datorită perutrbaţiilor terestre", afirmă Magda Stavinschi.

Asteroidul ar avea un diametru de vreo 10m, afirmă astronomul, care adaugă că nu există şanse să ajungă şi pe suprafaţa Terrei. "Un obiect sub 25 m s-ar strivi în atmosferă, astfel că n-ar prezenta nici un pericol pentru Pământ".

Nu va fi niciun impact major în acest secol

Magda Stavinschi susţine că în acest secol nu este prevătut niciun impact al vreunui asteroid cu Pământul. "Asteroidele mari pot fi prevăzute cu mult timp înainte pentru a preveni impactele fatale. Dacă s-ar apropia în următorii câţiva zeci de ani, ar trebui deja văzut. Există o serie de sisteme performante care ne arată acest lucru. Sunt o serie de asteroizi care, probabil dacă nu vor fi perturbaţi de deviaţii, s-ar apropia foarte mult de Pământ în secolul următor".

Asteroidul 2011 MD a fost descoperit miercuri 22 iunie prin interpolare lineară, de către o pereche de telescoape robotizate din New Mexico care balează cerul pentru a observa asteroizii care s-ar putea lovi de Pământ.

Conform calculelor biroului NEO (Near Eath Objects) al JPL de la NASA, Pasadena, California, un obiect de o astfel de dimensiune se apropie de noi cam o dată la 6 ani.

Ultima întâlnire cu un asteroid apropiat a avut loc anul acesta la 4 februarie. Asteroidul 2011 CQ1 a ajuns la numai 5.471 km de noi.

De la ora 15.00, pe adevarul.ro, urmăriţi LIVE o ediţie specială în care se va discuta despre apropierea asteroidului 2011 MD de Pământ. În studio se va afla dr. Magda Stavinschi de la Institutul Astronomic al Academiei Române care ne va explica acest fenomen astronomic. Carmen Constantin va modera discuţia.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite