"Aşteptăm cu disperare fondurile structurale"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

probleme cu care se confruntă comunităţile de rromi din judeţ. Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât, spun oficialii ieşeni, există comunităţi care nici măcar nu figurează pe harta

probleme cu care se confruntă comunităţile de rromi din judeţ. Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât, spun oficialii ieşeni, există comunităţi care nici măcar nu figurează pe harta judeţului.
Judeţul Iaşi mai prezintă încă, la începutul secolului XXI, multe necunoscute pentru şefii judeţului. Potrivit ultimului recensământ, realizat în anul 2002, în judeţul Iaşi trăiesc aproximativ 10.000 de rromi. Potrivit oficialilor ieşeni, rezultatele recensământului sunt una, realitatea este însă cu totul alta. Margareta Hochin, consilierul prefectului pe probleme de rromi, este de părere că în Iaşi locuiesc nu mai puţin de 30.000 de rromi, care nu au vrut să îşi declare etnia. O altă problemă, mult mai gravă în opinia oficialilor, o reprezintă lipsa actelor de identitate a rromilor. Astfel, comunităţile din localităţile Coarnele Caprei, Ciohorăni, Costuleni şi Moşna nici măcar nu apar pe harta judeţului. "În multe familii am constatat cu surprindere că mama nu are acte de identitate, tatăl nu are acte, nici măcar bunica. şi aşa ne învârtim într-un cerc vicios, în care familii întregi sunt lipsite de identitate. Practic, acestea nu există", a declarat Margareta Hochin. În această primăvară, şefii judeţului au demarat o campanie prin care să le întocmească rromilor acte de identitate. Câteva sute de persoane au fost înregistrate până acum, dar campania nu se opreşte aici.

Sănătate, educaţie, locuri de muncă
Potrivit oficialilor ieşeni, principalele probleme cu care se confruntă comunităţile de rromi sunt lipsa educaţiei, a locurilor de muncă, precum şi starea precară de sănătate. "Mi-am propus să mă implic mult în educaţia copiilor rromi. Este, într-adevăr, o investiţie pe termen lung, dar care nu trebuie neglijată", a mai declarat Hochin. Mulţi dintre rromi sunt bolnavi din cauza mediului nesănătos în care trăiesc de pe o zi pe alta. Hepatita şi TBC-ul sunt cel mai des întâlnite afecţiuni. În condiţiile în care Uniunea Europeană acordă o atenţie deosebită rromilor, şefii judeţului Iaşi îşi pun speranţa în fondurile structurale pentru a găsi rezolvare la toate aceste probleme.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite